TOTALNA RASPRODAJA Država zemljište u poslovnoj zoni prodala za manje od sedam eura po kvadratu

Autor:

26.03.2009., Sibenik - Poslovna zona Podi. rPhoto: Hrvoje Jelavic/Vecernji list

Hrvoje Jelavic/Vecernji list/PIXSELL

N1 doznaje detalje ugovora kojim je država prodala preko 40 tisuća kvadrata atraktivnog zemljišta u poslovnoj zoni na ulazu u Šibenik za 6,7 eura po metru kvadratnom.

Prema javno dostupnim dokumentima – odluci i ugovoru o kupoprodaji – Republika Hrvatska je 43.392 metra kvadratna prošle godine prodala tvrtki Izgradnja d.d. za ukupno 291.990,18 eura. S obzirom na cijene zemljišta postavlja se pitanje je li ona realna?

Kako se kreću cijene?

N1 je uporedio javno dostupne podatke u vrijednosti parcela u šibenskoj gospodarskoj zoni. Tako su u Zemljišnim knjigama pronašli ugovor prema kojem je nešto više od 12 tisuća kvadrata u istoj poslovnoj zoni još 2011. od Izgradnje d.d. kupila tvrtka Era-Comerce d.o.o. i tamo podigla jedan od svojih trgovačkih centara.

Zemljište je plaćeno 1.050.000 eura što znači da je cijena po metru kvadratnom prije više od deset godina iznosila 85 eura.

Inače, trenutno je aktivan i oglas kojim jedna agencija za prodaju nekretnina zemljište od 862 metra kvadratna u toj istoj zoni prodaje za 465.480 eura, odnosno 540 eura po metru kvadratnom.

Kako je dogovorena cijena?

Zašto je država odlučila prodati veliki dio zemljišta u gospodarskoj zoni za spomenuti iznos? N1 se obratio Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Pitali su ih kako je dogovorena cijena, kako je odabran kupac, odnosno jesu li i druge tvrtke bile zainteresirane za kupovinu ovog zemljišta po istoj cijeni.

Inače, Odluku o prodaji ove nekretnine u Šibeniku donio je još ministar Ivan Paladina. Tom odlukom iz studenog 2022. definirana je cijena od 2,2 milijuna kuna, odnosno 291.990,18 eura.

U Odluci, koja je javno dostupan dokument, stoji da je procjenu vrijednosti 1. veljače 2021. izradilo Visoko procjeniteljsko povjerenstvo.

Pogodba s jednom tvrtkom

Odlukom koju je potpisao Paladina Izgradnja d.d. obavezana je i na plaćanje 1.232.000 kuna odnosno 163.514,50 eura jer je, kako se navodi u odluci, od 2015. koristila ovo zemljište. Na kraju ga je i kupila.

Na nacrt ugovora pozitivno pravno mišljenje dalo je i Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Plenković najavio rješenje za stadion Maksimir: Evo što će sve dobiti Nadbiskupija za zemljište

Tko je povoljno kupio državnu zemlju?

Direktor tvrtke Izgradnja d.d. koja je kupila zemljište u Šibeniku je Igor Maly. Njegov potpis nalazi se na ugovoru s Republikom Hrvatskom, odnosno ministrom.

Prema javno dostupnom životopisu Maly je u Izgradnju d.d. ušao još 1999. godine kao pomoćnik direktora, a do tada je radio u Hrvatskim cestama u ispostavi Šibenik.

Kao viši stručni savjetnik ulazi 2001. u Upravu cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i veza, a 2004. postaje pomoćnik ministra. Na čelu ministarstva tada je već bio Božidar Kalmeta, a od 2004. do 2010. Branko Bačić bio je državni tajnik u tom ministarstvu.

Što na sve kaže Ministarstvo

U tri navrata N1 je pitao Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako je definirana cijena zemljišta u spometnuoj gospodarskoj zoni i zašto je odabrana tvrtka Izgradnja d.d. kao kupac. No, do objave ovog teksta odgovori, ni nakon požurnice, nisu stigli.

Ministarstvo je 28. studenoga 2022. godine donijelo Odluku o prodaji nekretnina te je sklopljen Ugovor o kupoprodaji između Republike Hrvatske i trgovačkog društva Izgradnja d.d. na koji je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku izdalo pozitivno mišljenje”, odgovorili su.

“Temeljem Procjembenog elaborata izrađenog sukladno Zakonu o procjeni vrijednosti nekretnina utvrđena je kupoprodajna cijena u iznosu od 291.990,18 eura. Osim navedene kupoprodajne cijene trgovačko društvo je platilo i naknadu za korištenje nekretnina u iznosa od 163.514,50 eura na ime korištenja predmetnih nekretnina”, rekli su za N1.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.