TORBA TUŽBU NOSI Bogataši zbog Birkinice zaratili s Hermesom

Autor:

FILE PHOTO: View of a Hermes Silver Metallic Chevre Birkin 30 bag up for auction at Sotheby's in New York City, U.S., June 1, 2023. REUTERS/Roselle Chen/File Photo Photo: ROSELLE CHEN/REUTERS

Pixsell/ROSELLE CHEN

Kultna ženska torbica iz predmeta žudnje prometnula se u sudski predmet, nakon što su nedavno dvoje kupaca podignuli tužbe protiv modnog giganta jer im je uskratio prodati svoj najpopularniji i najskuplji artikl.

Točnije, kupnju Birkinice uvjetovao im je kupnjom nekih drugih luksuznih proizvoda iz svoje ponude.
Tina Cavalleri i Mark Glinoga, podnijeli su u utorak zajedničku tužbu protiv Hermèsa u San Franciscu. Optužuju tvrtku za zadržavanje željene torbe za sve osim za kupce koji najviše troše, što je praksa koja, tvrde tužitelji, krši antimonopolski zakon.

Cavalleri je već vlasnica barem jedne Birkinice. Htjela je kupiti još jednu, no naišla je na prepreke. U tužbi stoji da je  “potrošila desetke tisuća dolara u Hermèsu i bila prisiljena kupiti druge Hermèsove artikle, prije, nego što je dobila priliku kupiti Birkin torbu.

 

 

Rečeno joj je da posebne torbe idu klijentima koji dosljedno podržavaju poslovanje modne kuće”. Glinogi se dogodilo slično. Hermèsov prodajni predstavnik rekao mu je da mora kupiti druge artikle – šalove, remenje, cipele, parfeme, nakit, kako bi dobio priliku kupiti torbu.

Samo za odabrane

Većini kupaca nikada neće biti ni pokazana Birkinica u Hermesovoj trgovini. Praksa je da se pokazuje samo klijentima koje se smatra vrijednima kupovine i to u privatnoj prostoriji. Odabrani kupac dobit će priliku kupiti određeni model Birkin torbe, onaj koji mu prodavač predstavi.

Ne postoji način da se naruči torba po želji kupca (da on izabere boju, stil, veličinu, materijal)”, stoji u tužbi ovo dvije državljana Kalifornije. Zanimljivo je i to da u trgovinama više ne postoje liste čekanja za ovu torbu te da prodavači na ovaj prodani artikl ne ostvaruju proviziju, dok na sve druge ostvaruju.

Tužbu temelje na kontroverznoj praksi “vezanja” – to jest, prodaji određenog artikla kupcima pod uvjetom da kupe drugi proizvod iste tvrtke.

Douglas Hand, odvjetnik iz New Yorka koji radi s modnim markama poput Stelle McCartney, rekao je za Vogue kako je definicija “vezivanja” fleksibilna i da je zakon dozvoljava u određenoj mjeri.

Sudac će, kaže Hand, vjerojatno presuditi da prodajna praksa krši zakon kada se artikl smatra nužnim. Primjerice, lijekovi koji spašavaju život ne smiju biti uvjetovani kupnjom drugih proizvoda.

Za razliku od dvojca koji tuži Hermes, Jacek Kozubek, trgovac luksuznim satovima koji je odlučio kupiti Birkinicu za svoju suprugu, smatra da upravo ovakva praksa “iskustvo kupnje čini uzbudljivim i primamljivim”, rekao je za The New York Times.

Potrošio sam 60.000 dolara na cipele, šalove i kućne potrepštine prije, nego što sam mogao kupiti torbu. U trgovini na Grant Avenueu u San Franciscu prodavač me konačno pitao:’Želite li vidjeti Birkin?’. Nekoliko trenutaka kasnije u privatnoj prostoriji ponuđena mu je Birkinica srednje veličine u klasičnoj crnoj boji sa zlatnim detaljima. Rekao je da je uvjeren kako su mu prethodne kupnje pomogle dobiti glavnu nagradu.

Inspiracija na letu

Hermès je torbu predstavio 1984. godine. Nazvana je po francuskoj glumici i pjevačici Jane Birkin, koja je inspirirala izvršnog direktoru Hermèsa Jean-Louisu Dumasa. Slučaj je htio da njih dvoje zajedno sjede na letu Air Francea kada su se glumici rasule stvari iz njezine pretrpane torbe. Pomogao je pokupiti ih.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jane et serge (@birkingainsbourg)

Birkin je rekla kako bi sigurno kupila Hermesovu torbu kada bi je napravili, poštujući potrebe majki, čije su torbe uvijek pretrpane i premale. Navodno mu je na komadić papira (neki kažu da je to bila vrećica za povraćanje), skicirala torbu kakvu želi i ostalo je povijest.

Izrada Birkinice traje navodno 18 do 20 sati i cijeli proces odrađuje jedan majstor. Hermès ne otkriva koliko ih proizvede godišnje. Cijena ove torbe kreće se od 10.000 dolara do vrtoglavih više milijuna dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.