U ljeto 1936. nizozemski liječnik Jacq šalje svoju 18-godišnju kći Jannu k Egonu von Bötticheru, Nijemcu s kojim se sprijateljio kao mladić. Taj aristokrat i vrsni mačevalac koji će pomoći Janni da usavrši mačevalačke vještine, provodi dane na svome ladanjskom imanju, gdje organizira zabranjenu menzuru za studente: dvoboj u kojemu sudionici nanose ozljede jedni drugima kao znak hrabrosti.

Egon je zagonetan lik, privlačan i neodoljiv, pa se Janna zaljubljuje u njega. Ali, “Nizozemska djeva” nije samo priča o ljubavi i gubitku nevinosti. Pred Jannom se otvara nepoznat svijet pun zagonetki o pravoj prirodi odnosa između njezina oca i Egona.

Dvojica muškaraca upoznala su se u Prvom svjetskom ratu, izgubljenom vremenu koje je prethodilo usponu nacista na vlast. Aristokratski kodeks časti, s njegovim poimanjima hrabrosti i junaštva, pokazao se jalovim u susretu s predstojećom erom barbarstva.

Kroz Jannino iskustvo Marente de Moor u knjizi ‘Nizozemska djeva’ priziva u čitateljev um nemirno ozračje vremena u kojemu se dogodio veliki povijesni preokret, oslikavajući nesigurnost i napetosti koje su prethodile Drugom svjetskom ratu.

Komentiraj