Tomislav Karamarko večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV. Prvi potpredsjednik Vlade osvrnuo se na aktualne teme iz hrvatske politike i društva.

Karamarko se na početku osvrnuo na ostavku Crnoje

“Gospodin Crnoja zadnjih je dana izložen pravoj harangi, eksperti su dokazali da nije istina. Poprilična šteta nanesena njemu, čovjeku koji se može podičiti ratnim putem. Na ovaj način je bio prisiljen da odstupi. Pustimo kategoriju moralno nemoralno, to je jako relativno. Pitam se koliko građana sada živi u sivoj zoni u prekršaju. Odstupio je jer nije počinio kazneno djelo, a prekršaj je prekršaj. Kriteriji za nasljednika će biti stručnost i vjerodostojnost. U ovom momentu o kandidatima ne pričamo, nekoliko imena se vrti. Za nekoliko dana ćemo znati, idući tjedan”, rekao je Karamarko za Dnevnik NoveTV.

O kritikama protiv ministra kulture

“Opet neargumentirane kritike čujemo. Što je ministar kulture rekao da bi to bilo razlog da ga se smijeni? On je perspektivan mladi znanstvenik, povjesničar, ima pravo na svoje klasifikacije, sve se svodi na to. Mislim da je i ta haranga bila neprimjerena i nadam se da će prestati. Neka oni koji se bune protiv njega kažu u čemu je problem, nemaju argumenata”, kazao je Karamarko.

Osvrt na prosvjed zbog suspenzije koncesije televiziji Z1

“Nisam za neprimjerene povike i komunikaciju u javnom prostoru i medijima, ali nisam ni za zabranu rada medija. Po toj logici bi se moglo zabraniti puno medija, recimo kad se vrijeđaju osjećaji branitelja i domoljuba, i to na javnoj televiziji”, dodao je.

O smjeni Dragana Lozančića

“Znam o navodima samo iz medija. Ako ima indicije da je bilo zloporabe, to se definitivno mora istražiti”, kazao je te nastavio:

“Želimo dobru selekciju kvalitetnih ljudi. Ministri će imati pravo birati svoje suradnike, ali oni definitivno moraju biti stručni, a ne samo da glavni princip bude stranačka pripadnost. Ministri će imati autonomiju, ali u kontekstu programa ove Vlade. Loši rezultati će biti sankcionirani”, naglasio je potpredsjednik Vlade.

O novom programu SDP-a

“Nakon njihovog debakla, 100.000 iseljenih ljudi, svih ugašenih radnih mjesta, 100 milijardi novog duga, a oni se bave fašistima i profašistima u ovoj Vladi, a tek smo krenuli. Nije dobro da preko nas vode kampanju, ni za koga nije to dobro”.

 

O smanjenju broja dužnosnika

“Nikakve čistke, mi razgovaramo o tome kako da racionaliziramo i smanjimo broj nepotrebnih dužnosnika. Uhljebi ne dolaze u obzir, dajemo prednost mladim i stručnim ljudima, to je i primjer naše Vlade. Imamo 10 do 12 članova HDZ-a, a za koliko njih ste čuli? Osam doktora znanosti imamo u ovoj Vladi”.

Prokomentirao je predviđanje Fitch-a da koaliciji prijeti raspadanje

“Naš odnos s MOST-om iz dana u dan sve je jači i jači. Danas već jako dobro to funkcionira, znamo šta će napraviti, ova će Vlada imati čvrstu većinu u parlamentu, imat ćemo više od 88 ruku u parlamentu. Sredinom ožujka očekujte proračun”, rekao je.

“Gospodin Orešković je naš premijer, zna se tko je on. Nemojte dovoditi u pitanje njegov autoritet. Da je to čovjek bez autoriteta i bez znanja, ne bi tako visoko dogurao u kompaniji kao što je Teva”, na kraju je zaključio Karamarko.

Komentiraj