Tomašević potvrdio da traje istraga o odronu na Jakuševcu: “Nije bilo opasnosti za građane”

Autor:

16.11.2023., Zagreb - Starogradska vijecnica. U povodu Medjunarodnog dana tolerancije odrzana je svecanost na kojoj se Nagrada "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodijelila Nini Drazin i Dori Kubinger. Na svecanosti je sudjelovao gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomasevic i predsjednik Gradske skupstine Josko Klisovic te ostali gosti. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak kako je u tijeku istraga o razlozima odrona zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec koje održavaju privatne tvrtke, a javnost o urušavanju nije bila ranije obaviještena jer za građane nije bilo ugroze.

“Privatne tvrtke su te koje održavaju odlagalište Jakuševec na temelju javne nabave tako da će izvidi koji su u tijeku utvrditi odgovornost, a i nas zanima zašto je do toga došlo i kako da se to nikad ne ponovi“, izjavio je Tomašević koji je prisustvovao dodjeli nagrada Luka Ritz u Gradskoj skupštini.

Radi se o plohi iz 2017. godine koja se već neko vrijeme ne koristi, kazao je Tomašević. Kvartalno ispitivanje strukture odlagališta, odnosno za zbijenost samih materijala provedeno je u listopadu i u njemu nije bilo nikakvih pokazatelja da bi išta moglo biti problematično.

Kad se odron dogodio, Zagrebački Holding odmah je prema protokolu obavijestio Državni inspektorat te su u tijeku izvidne radnje.

Provjerene su sve mjerne postaje iz perspektive bilo kakvih koncentracija što odlagališnih plinova što svih drugih čestica koje se mjere u zraku. Nikakvih povećanih vrijednosti nije bilo”, naveo je gradonačelnik dodavši kako javnosti nije ranije obaviještena o odronu jer nije došlo do ugroze za građane.

Tomašević je odbacio navode zagrebačkog HDZ-a kako je do odrona došlo zbog miješanja biootpada i komunalnog otpada, kazavši kako je riječ o notornoj laži jer se odvajanje biootpada u Zagrebu povećalo, pa ga stoga ima manje u strukturi samog odlagališta.

Najavio je i kako će do sanacije klizišta doći kada se završi službena istraga o razlozima odrona.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.