Tomašević: ‘Za puno proračunskog novca ne razumijemo na što ide’

Čelnik platforme Možemo, Tomislav Tomašević, komentirao je rebalans proračuna, ali i očekivanja od obnove Zagreba i okolice nakon potresa te lokalne izbore.

“Proračun do neke mjere treba biti optimističan, mislim da to nije najveći problem”, rekao je Tomislav Tomašević za N1 televiziju i dodao:

“Za početak, generalno kad uspoređujemo ovaj proračun s proračunom Grada Zagreba, nevjerojano je da državni proračun dobijamo u manjem roku za analizu nego gradski zastupnici. Imali samo raspravu o rebalansu proračuna za ovu godinu gotovo istovremeono kao za iduću. Kaotično je. Nevjerojatno je i da se radi o .pdf dokumentima, teško se pretražuje jer su to neupotrebljivi dokumenti. Ima ga u excelu, ali ga prebacuju u .pdf da nam otežaju posao. Proračun nije na 4. razini pa ima stavaka koji su teški stotine milijuna kuna i ne znate zapravo na što ide taj novac jer nema te 4. razine.

Puno toga bismo promijenili u samoj transparentnosti proračuna. Puno novaca, oko 20 milijardi kuna odlazi po različitim ministarstvima za vanjske usluge. Ne razumijemo na što to ide. Direkcija za državne zrakoplove povećava se gotovo dvostruko, pa primjerice iznos za obnovu Zagreba i okolice je 5 milijardi kuna, predviđenih iz fonda solidarnosti EU, ali sve to ide na obnovu javnih zgrada, a mi smo ovo sve radili zbog privatnih domova. Kad gledamo proračun, samo 245 milijuna kuna je predviđeno za obnovu privatnih zgrada od potresa iduće godine. Brane se da se to može promijeniti rebalansom, ali to me jako brine jer je to otprilike trošak za u prosjeku 100 zgrada sa žutim naljepnicama. Ne očekujem da se u godinu ili dvije sve napravi, ali ovakvom dinamikom bi to trajalo 200 godina.”

Komentirao je i Damira Vanđelića, privremenog ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba: “Mislim da treba svakome dati šansu. Puna su mu usta transparentnosti. U samom fondu mi nije jasno zašto je potrebno da ravnatelj fonda može sam odlučivati o iznosima do 3 milijuna kuna. Bude sumnju najave oko promjene toga da morate imati prebivalište barem šest mjeseci za lokalne izbore. HDZ je ničim izazvan odlučio to promijeniti, a bili su napisi o Vanđeliću da nema prebivalište u Zagrebu pa se nadam da nisu išli u izmjene radi njega.”

Lokalni izbori

Što se tiče lokalnih izbora, rekao je da je oporba u skupštini dobro funkcionirala zadnje tri godine.

“Da to nije bilo tako, ne bismo bili politički tu gdje jesmo. Bitno je da do izbora i dalje gradska oporba djeluje. Imamo sastanke oporbenih klubova i raspravljali smo o tome kako se postaviti na sljedećoj sjedinici. Napravit će se istraživanje da se vidi kako se može najbolje protiv Bandića. Razgovaramo da tko god iz gradske oporbe uđe u drugi krug, da ga podržimo. To je minimum, oko toga postoji slaganje.”

O Bandiću

“On je mačka s devet života, a ovo mu je deveti. Stvar nije gotova, ne potcjenjujem ga, ali ga ni ne precjenjujem. Uvjeren sam da neće biti gradonačelnik nakon svibnja iduće godine, ali tu će trebati u kampanji odraditi dobar posao.”

Komentiraj