Tomašević: “Uštedjet ćemo 400 milijuna kuna, predlažemo da se razvrgne stari sporazum za pročistač”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u redovnom obraćanju javnosti u utorak je komentirao gradske aktualnosti i nova kadrovska rješenja.

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, najavila je da u javno savjetovanje ide odluka o peticijama građana. Kaže da 10 posto građana Zagreba može u 90 dana pokupiti potpise i nešto staviti na dnevni red skupštine.

Luka Korlaet je, pak, kazao da će ova gradska vlast biti posvećena obnovi i uređenju središta grada. Naveo je i kako će se predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru. Stoga će se predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva.

Gradonačelnik Tomašević obrazložio je odluku o drugačijem nastavku izgradnje pročistača, jer je riječ o privatnom koncesionaru.

“Sada idemo na skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum i da investitor bude Vodoopskrba i odvodnja, kako bi se cijela investicija prijavila na EU projekti bila financirana iz EU fondove, a ne iz gradskog proračuna, čime ćemo uštedjeti 400 milijuna kuna.”

Obznanio je i da su izabrali novu direktoricu Zagrebačkog velesajma

Dodao je i da finaliziraju natječaje za pročelnike i pročelnice kontrolnog ureda za zaštitu spomenika. “Potpisao sam i imenovanje ravnateljice Muzeja za suvremenu umjetnost. Tu je odluku donijelo upravno vijeće gotovo jednoglasno. Upravno vijeće je prepoznalo da je njen program bio stručan i metodološki razrađen. Ja ću tu odluku potpisati i Zdenka Badovinac će postati novom ravnateljicom. Očekujem time bolje pozicioniranje muzeja na međunarodnoj razini”, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je rekao da je rok za Fond solidarnosti sutra. “Za Gredelj imamo spreman program za natječaj. Treba napraviti razgovor sa zajednicom i onda raspisati natječaj. To je u visokoj fazi pripremnost”, istaknuo je.

Sa sindikatima su, kaže, razgovarali o Holdingu. “Rekli smo da ćemo strateški s njima razgovarati s vremena na vrijeme, a ne onako kako je to radio bivši gradonačelnik. Sam proces upravljanja firmom obavlja uprava, a ne gradska vlast. Imamo situaciju u kojoj je bivši gradonačelnik davao suglasnost za zapošljavanje. Vjerujem da će se u procesu savjetovanja doći do novih rješenja. Nitko ne osporava da tamo ima viška ljudi. Holding je u jednoj nezavidnoj situaciji, već drugu godinu zaredom posluje s gubitkom, a na naplate dolaze i obveznice”, rekao je.

Komentirajući stadion u Maksimiru, Tomašević je rekao da su razgovori tek počeli. “Fokusirali smo se više na modele financiranja. Imat ćemo sastanak već krajem ovog mjeseca. Ne znam kako bih nazvao taj stadion, a da nekoga ne uvrijedim. Želim da konačno imamo stadion kakav građani zaslužuju”, rekao je.

O cijenama ZET karata, kaže, neće ništa odati. “O tome raspravljamo sa stručnjacima, moramo donijeti konkretnu odluku i predstaviti ju javnost”, rekao je.

Na kraju su ga novinari pozvali da komentira izjavu premijiera Plenkovića o ‘demontiranju’, a zagrebački je gradonačelnik rekao da nije njegov stil da nekoga proziva niti da se žali na demontiranje.

“Nije moj stil da se žalim na demontiranje niti da prozivam ikoga. Naš stil je da radimo na ostvarenju rezultata radi kojih smo i izabrani”, zaključio je Tomislav Tomašević.

Komentiraj