Tomašević: “I dalje inzistiram na demokraciji u Dinamu”

Autor:

07.12.2023., Zagreb - Sindikat vozaca i prometnih radnika ZET-a zbog sve ucestalijih i brutalnijih napada na vozace i kontrolore te drugo prometno osoblje od 12 do 12:30 zaustavilo je promet autobusa na okretistu Crnomerec. Svi autobusi koji su se zatekli na terminalu u 12 sati nisu vozili do 12:30, a autobusi koji su dosli nisu ostvariti polazak do navedenoga vremena. Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic pridruzio se radnicima i sindikatima koji djeluju unutar trgovackog drustva Zagrebacki elektricni tramvaj te je pruzio podrsku prometnom i kontrolorskom osoblju ZET-a. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da sporazum između Grada, Vlade i Crkve o rješenju imovinsko pravnih odnosa ne znači da je odustao od zahtijeva prema Dinamu koji se tiči promjene statuta Dinama i uvođenja demokratskog upravljanja u klub. 

“I dalje inzistiram na promjenama statuta Dinama koje će ići prema demokraciji. Mi radimo ono što smo rekli da moramo napraviti, a to je jedan dosta bitan korak oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koji će bit riješeni do kraja ove godine”, izjavio je Tomašević koji je prisustovao prosvjedu vozača ZET-a na Črnomercu.

Ponovio je da iz gradskog proračuna za novi Dinamov stadion neće ići niti jedan euro. “Uskoro će završiti javna nabava za studiju izvodljivosti koja će pokazati koji se dodatni sadržaji mogu graditi oko stadiona. To mogu biti hotel, javna garaža, trgovačko-poslovni centar”, rekao je Tomašević.

“Dinamo u ne vidim kao investitora nego kao zakupnika novog stadiona. Privatni investitor koji će izgraditi dodatne sadržaje izgradio bi i novi stadion, a dobio bi na upravljanje zemljište, na 30 do 50 godina. Nakon toga se ono ponovno vraća u posjed Grada”, naglasio je.

Što se tiče urbanističko-arhitektonskog natječaja, oni neće obuhvatiti samo stadion već cijeli prostor od okretišta na Borongaju do Maksimirske ceste.

“Grad Zagreb će konačno, nakon 26 godina, biti vlasnik cijelog tog ogromnog kompleksa”, kazao je gradonačelnik.

Sporazumi između Grada i Vlade te između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije bit će potpisani do kraja godine, a sljedeće godine kreće proširenje kapaciteta stadiona u Kranjčevićevoj ulici, gdje će Dinamo igrati svoje utakmice za vrijeme gradnje novog stadiona.

Zbog Jakuševca otežan odvoz smeća

Prema sporazumu između Grada, Vlade i Zagrebačka nadbiskupija po kojem će Crkva odustati od zahtjeva za povratom zemljišta na Maksimiru, a zauzvrat dobiti deset drugih lokacija u glavnom gradu za izgradnji ili rekonstrukciji crkvenih objekata.

Jedna od tih lokacija je i Trnjanska Savica, no ne radi se o parku gdje se prosvjedovalo prije šest godina proziv gradnje crkve župe bl. Alojzija Stepinca, već o drugoj lokaciji. “Naša je obveza da oko 4000 kvadrata u MO Trnjanska Savica damo za izgradnju crkve”, rekao je Tomašević.

Što se tiče odlaganja smeća na odlagalište Jakuševec, ono je privremeno otežano, što znali da je privremeno otežan i odvoz otpada. Takvo stanje moglo bi potrajati nekoliko tjedana, no gradonačelnik ističe da grad neće biti zatrpan smećem

“Trebat će puno vremena da se napravi sanacija i da se Jakuševec dovede u redovno stanje. To su ogromne količine otpada, bit će potrebni mjeseci. Uz to, rade se brojne mjere kako da se još više poveća sigurnost radnika”, napomenuo je.

Tomašević je najavio da da će radi novonastalih troškova Zagrebački Holding u rebalansu proračuna dobiti dodatnih 50 milijuna eura.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.