Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivica Tolić u petak je navečer izjavio kako je pokrenuo aktivnosti kojima zagovara osnutak Instituta za turizam Europske unije (EU) sa sjedištem u Splitu, te kako je njegov ured o tomu već razmijenio informacije s Europskom komisijom.

“Moj ured je već razmijenio informacije s Europskom komisijom o zamisli da se utemelji Institut za razvoj turizma na razini Europske unije te da mu sjedište bude u Splitu,” rekao je Tolić na okruglom stolu u Splitu “Uloga i mogućnosti hrvatskoga zastupnika u Europskom parlamentu”, koji je održan u sklopu aktivističkoga festivala Vidik fest kojeg organizira udruga Benedikt.
Objasnio je kako je ova inicijativa potekla od njega i skupine mladih Splićana koje je on okupio da razmotre što bi mogli zajedno pokrenuti kao projekt na razini EU-a, a koji bi bio koristan za Hrvatsku i Split, te su došli na ideju o osnutku Instituta za turizam EU sa sjedištem u Splitu.
“U Hrvatskoj ne postoji ni jedna agencija EU-a i mislimo da Hrvatska koja ima velik turistički potencijal i tradiciju te je u prigodi zagovarati osnivanje Institut za razvoj turizma na razini Europske unije te da ima realnu prigodu da sjedište takvoga instituta bude u Splitu”, kazao je Tolić.
Najavio je kako će prezentirati projekt osnutka Instituta za turizam EU sa sjedištem u Splitu gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari i predsjedniku Hrvatske vlade Andreju Plenkoviću.

Nada se kako će ga oni poduprijeti u tom pothvatu.
Tolić je također na okruglom stolu istaknuo kako gaženje hrvatske zastave u Beogradu koje počinio Vojislav Šešelj pokazuje da “borba za Hrvatsku još nije gotova, nego se ona nastavlja drugim sredstvima.”
“Postoje u našem susjedstvu oni koji nisu prihvatili rezultat Domovinskoga rata nego i dalje svojataju naš prostor”, kazao je Tolić.

Po njegovim riječima ne treba se usredotočiti samo na Šešelja nego na srbijansku politiku u kojoj, osim Šešelja, kako je rekao, “uloge igraju Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.”
“Mi moramo čvršće analizirati tu politiku, pripremit odgovor na tu politiku i vidjeti koje su, u tom smislu, mogućnosti hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu,” rekao je Tolić
Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, sudjelujući na okruglom stolu u Splitu, naglasila je kako “svi odgovorni za nedavne poteškoće s pitkom vodom na slavonskobrodskom području trebaju biti kažnjeni.”

Upozorila je kako Hrvatska iz fondova EU-a do 2020. godine ima na raspolaganju 2,4 milijarde eura, a od toga je do sada iskorišteno samo 18 posto sredstava. “S druge strane mladi nam odlaze iz Hrvatske i napuštaju svoju očevinu i djedovinu, rekla je dodavši kako nam sela ostaju prazna jer se ne modernizira poljoprivreda i ne grade farme, iako je novac za to osiguran iz fondova EU, ali ga ne koristimo.

Petir smatra kako će tridesetak raspisanih natječaja za poljoprivredu omogućiti da taj novac dođe u prave ruke za oporavak naše poljoprivrede i naših sela.

Komentiraj