Tokio je zaštićen od poplava velikim sustavom podzemnih dvorana

Screenshot YouTube

Klimatske promjene utječu na promjene u količini padalina, brzini vjetra, plime i oseke u obalnim područjima pa postoji opasnost od sve snažnijih tropskih oluja. Glavni japanski grad Tokio je dobro zaštićen od mogućih velikih poplava, jer se rizik povećava proporcionalno s napredovanjem negativnih klimatskih promjena.

Veliki sustav podzemnih dvorana je pregrađen visokim betonskim stupovima i nalazi u obližnjem gradu Kasukabe u prefekturi Saitama. Podzemna građevina služi za odvodnju slivnih voda iz ovog velikog urbanog područja na istoku otoka Honshu. Jedna od dvorana na nekim mjestima ima visinu kao i poznati američki Kip slobode (Statue of Liberty).

Građevina se često provjerava i dosada je bila vrlo korisna za vrijeme velikih tropskih oluja, a tu svrhu će imati i u budućnosti. Ogromni glavni valjkasti spremnik za odvodnju i prikupljanje vode je učvršćen betonskim gredama od 500 tona, koji se nalaze na stropu prostorije. Betonski spremnik ima veličinu kao dva nogometna terena. Sličan podzemni sustav bi se trebao izgraditi nešto zapadnije, na području grada Osake. Projekt bi trebao biti gotov 2044. godine.

 

Komentiraj