Todorić: “Imam sto posto čisti slučaj! Dobit ću tu presudu 101 posto!”

Autor:

06.11.2023., Zagreb - Ivica Todoric daje izjavu za medije na temu odluke Visokog kaznenog suda RH u slucaju Veliki Agrokor. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Bivši vlasnik Agrokora, nekada jedan od najbogatijih ljudi u regiji, Ivica Todorić, dao je veliki intervju za K1 televiziju, gdje je izjavio da je apsolutno uvjeren u svoju pobjedu u sporu protiv Hrvatske, koja je, prema njegovim riječima, na kriminalan način preuzela njegovu kompaniju.

Todorić je u prvom video intervjuu za jedan srpski medij detaljno opisao kako je država preuzela Agrokor te potvrdio da je praktički pristao na to stavljajući svoj potpis, kako bi mogao podići tužbu. Nakon nedavnog pada ključnog dokaza u slučaju Agrokor, kada je sud proglasio nevažećim izvještaj o vještačenju, Todorić je proglasio svoju pobjedu. Također je najavio osnivanje stranke i kandidaturu za premijera na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

Komentirajući kako je moguće da netko u zemlji članici EU preuzme nešto od nekog, Todorić se slaže da to nije moguće i da je stoga podigao tužbu kako bi dokazao da mu je Agrokor neopravdano oduzet. “Imam 100% čisti slučaj. Znači, dobit ću tu presudu 101%”, uvjeren je Todorić.

Govoreći o načinu preuzimanja, Todorić je ustvrdio da je to bila ‘njihova odluka’. “Njihov plan bio je da ja privatno prenesem kompaniju njima. Znači, privatno, bez ikakvih veza s državom. Zato je stvorena ta grupa Borg koja nije imala veze s državom”, rekao je Todorić.

‘Martina Dalić mi je rekla: ‘Bit će strašno”

Kada su, kako kaže, sve pripremili, krenuli su protiv njega, prvo s medijskim pritiskom, tvrdeći da se sprema dogovor Bruxellesa i Moskve, ‘da Todorić nije platio ovo, da duguje ono, da je sve propalo’.

Tada je, kaže, došla i tadašnja potpredsjednica Vlade i rekla: “Todoriću, ja sam došla, ti ćeš svoju imovinu prepisati kod nekog notara… i ti se makni”. Todorić je ispričao da je bio šokiran i da je to doživio kao napad Vlade na njega. Pitao je potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić da li ima nekakve dokumente. Poručio je da je u tom trenutku shvatio da nije riječ o državi, ‘već o mafiji’. Ispričao je i da mu je Martina Dalić, kada je odbio suradnju, rekla: “Bit će strašno”.

“Znao sam da će biti strašno, ja sam iskusan čovjek. Shvatio sam da se u tom trenutku moja država okrenula protiv mene, jer ju je poslao premijer Andrej Plenković. To je bilo 15. ožujka 2017. Kad nisam pristao prepustiti im privatnu kompaniju, napisali su lex Agrokor. Onda je Vlada donijela odluku putem lex Agrokora”, istaknuo je Todorić.

Tvrdi da je tada bio životno ugrožen. “Moju obitelj, suradnike, kompaniju, prijatelji me zovu. Nikome nije jasno što se događa. Nije ni meni bilo jasno. Meni je bilo jasno da je interes da mi otmu kompaniju. Meni je bilo jasno da iza toga stoje ruske banke, odnosno ruski kapital, i bilo mi je jasno da se naša vlada svrstala zajedno sa Rusima i da treba Rusima to predati. Ja sam odbio, nastavio sam se boriti. Uništio bih firmu, sebe, obitelj, sve”, ispričao je za K1 televiziju.

‘Gledao sam da spasim sebe, svoju obitelj, suradnike…’

Ipak, kako kaže, odlučio je ne predati se, nastaviti borbu uvjeren da će pobijediti. Tvrdi da je deset godina bilo potrebno da izgradi svoje poslovne carstvo, a ovaj spor sa državom traje sedam godina. Smatra da je ovo borba koja ga veseli jednako kao i kada je gradio tvornice i borio se za ljude i regiju, kako bi se spriječilo ovakvo uništavanje ljudi.

Na pitanje kako je stavio potpis na dokument kojim je praktično bez naknade predao Agrokor državi i koju osnovu sada ima za dobivanje odštete, Todorić ističe da je bio primoran na to, ucijenjen. “Nije pitanje hoćete li potpisati ili nećete, nego je pitanje koja mafija je došla vama i što stoji iza toga. Potpisali biste. Ali ja sam potpisao da bih pobijedio i zato danas pobjeđujem. Da budem iskren, nisam ja gledao što potpisujem i nije me zanimalo. Gledao sam da spasim sebe, svoju obitelj, suradnike… Ovo je bio najbolji potez”, kaže Todorić.

O suradnji s Rusima, s obzirom na kredit od Sberbanke, ne želi govoriti osim da je bila korektna. Međutim, dodaje da su zajedno s hrvatskom državom išli na preuzimanje Agrokora.

‘Može biti više ili manje od sedam milijardi eura’

Na konstataciju da bi netko mogao reći da je njegovo optimizam preuranjen, Todorić kaže da od prvog dana govori istinu. “Rekao sam da nisam lopov, nisam ništa uzeo, nisam ništa napravio. Napravio sam čuda. Agrokor nije bio u problemima, to sam stalno tvrdio. Vidite sada svi zajedno što se dogodilo… Šta su oni napravili? I koji je to kriminal”, izjavio je Todorić uvjeren da će se sve to uskoro vratiti protiv njih.

Na pitanje da bi, čak i ako dobije spor u Washingtonu, mogao ostati bez obeštećenja jer te presude nisu izvršive, Todorić kaže da je sve izvršivo, ali da ga ništa, čak ni novac, ne zanima. “Mene sada prvo zanima da se dokaže da je sve bilo u redu, a drugo tko je odgovoran. Novac će doći kasnije. Neću ja nikoga oštetiti, a ponajmanje svoju državu”, poručio je Todorić i najavio da će biti još nekih sudskih sporova, protiv grupe Borg.

Govoreći o obeštećenju, Todorić objašnjava da je sud u Washingtonu najviša instanca, ali da nisu nadležni za kazneni progon, već samo za naknadu štete. Na pitanje o iznosu, spominje da može biti više ili manje od sedam milijardi eura, ovisno o tome što će njegovi odvjetnici predložiti. Očekuje da će u ožujku ili travnju sljedeće godine biti više informacija, a njegova želja je da se sve činjenice utvrde sudskim putem kako bi se vidjelo tko je što napravio i tko je odgovoran.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.