Tko je novi šef Wagnera? Putinov miljenik poznat pod nazivom ‘sijedi’ zapamćen je ostao po operacijama u Siriji

Autor:

EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Nakon sumnjive smrti vođe Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je prema ruskim službama poginuo u padu zrakoplova Embraer u ruskoj regiji Tver, sve više se priča tko bi mogao biti njegov nasljednik.

Andrej Trošev, zvan Sijedi, miljenik je Vladimira Putina te sudeći po brojnim izvorima nasljednik Jevgenija Prigožina.

Vladimir Putin ga je preporučio kao vođu borcima iz “Wagnera”, a iz Putinovih komentara za ruski dnevnik “Komersant” može se zaključiti da će Andrej Trošev, preuzeti vođenje grupe.

Čini se da je Putin izveo podjelu između starijih boraca i dosadašnjeg vođe grupe, Jevgenija Prigožina. List je izvijestio o sastanku kojeg je ruski predsjednik održao pet dana nakon neuspjele pobune grupe “Wagner”. Na sastanku su bili Prigožin i nekoliko starijih boraca “Wagnera”, prema izvješću CNN-a.

“Komersant” ističe da “Wagner” ne postoji prema ruskom zakonu te da je Putin izjavio da će ruska vlada utvrditi legalni okvir organizacije. Putin je predstavio različite opcije za budućnost plaćenika “Wagnera”, uključujući i Andreja Troševa, kao njihovog vođu.

To bi značilo da bi svi ostali zajedno na istom mjestu i nastavili svoju službu. Ništa se ne bi promijenilo. Vodio bi ih isti čovjek koji je oduvijek bio njihov pravi vođa. Mnogi su klimnuli glavom kada sam ovo rekao. Međutim, Prigožin, koji je sjedio ispred njih i nije vidio te pokrete glavom, rekao je: ‘Ne, momci se ne slažu s tom odlukom'”, prema riječima Putina kako ih navodi “Komersant”.

“Za rusko društvo situacija s ‘Wagnerom’ je vrlo jasna i očita. Obični borci su se hrabro borili, tako da je žalosno što su bili uključeni u te događaje… Na sastanku s vođama Wagnera u Kremlju 29. lipnja, dao sam procjenu onoga što su radili na bojištu, kao i tijekom događaja od 24. lipnja. Ponudio sam im opcije za daljnju službu, uključujući i borbeno korištenje”, izjavio je ruski lider.

Prigožinu očito nije bilo lako prihvatio tu odluku.

Prema Putinu, “Sijedi” je zapravo vodi grupu na ukrajinskom frontu već posljednjih 16 mjeseci.

“Andrej Trošev, umirovljeni je ruski pukovnik, jedan od osnivača i izvršni direktor grupe ‘Wagner’, prema dokumentima sankcija Europske unije. Trošev je bio šef stožera grupe tijekom operacija u Siriji. Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva iz svibnja 2022. također identificiraju Troševa kao izvršnog direktora privatne vojne grupe koja je ‘represirala civilno stanovništvo u Siriji’.”

Nastavak teksta nastavlja pričati o Troševljevom vojnom iskustvu i ulozi u raznim konfliktima, te spominje sankcije i povezanost s različitim organizacijama i državama.

Kako završavaju protivnici Putina: “Ili pojedu novičok ili izađu kroz prozor ili sjednu u krivi avion…”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.