Tisuće Iračana bježe pred sukobima u pokrajini Ninive

EPA/ALI ABBAS

Tisuće Iračana bježale su u nedjelju pred sukobima u iračkoj pokrajini Ninive, u kojoj su vladine snage otvorile novu frontu protiv džihadista Islamske države, javlja agencija France Presse.

Brojne obitelji, među kojima neke sa sobom transportiraju ranjene članove obitelji, a neke i tijela ubijenih članova obitelji, nakon prijelaza borbene linije dočekali su pripadnici kurdskih vojnih snaga.

Vladine snage i njihovi saveznici u četvrtak su pokrenuli ofenzivu širokih razmjera, nastojeći ponovno osvojiti pokrajinu Ninive na sjeveru zemlje, čiji je glavni grad Mosul glavno uporište IS-a u Iraku.

Ofenzivu su započeli iz baze u Makmuru, smještene šezdesetak km južno od Mosula. Odande je pred sukobima pobjeglo puno civila, a dočekali su ih pripadnici kurdskih vojnih snaga.

“Dosad smo ih prihvatili oko 3000, a broj im se svakodnevno povećava”, rekao je za AFP član pokrajinske uprave Ninive Ali Kodeir Ahmed, sa žaljenjem konstatiravši da iračka vlada nije učinila ništa da im pomogne. “Mi ćemo ih morati smjestiti na stadionu u Makmuru”, rekao je.

“Morat ćemo otvoriti kampove da bismo svima koji stižu pružili pomoć. Oni su u vrlo lošem stanju, iscrpljeni i preplašeni, a imali su vrlo malo vremena da ponesu sa sobom osobne stvari”, kazao je Ahmed.

Iračke vlasti su ofenzivu nazvale prvom fazom akcije čiji je krajnji cilj zauzeti Mosul, a operacije bi mogle biti vrlo duge i teške.

Po podacima UN-a pred sukobima u Iraku, koji su počeli 2014. pobjeglo je više od 3,3, milijuna ljudi.

Komentiraj