Politička čistka koju je proveo saudijski prestolonasljednik princ Mohamed bin Salman izazvala je zabrinutost i za sada nije jasno o čemu se radi, no nema masovnih uhićenja, kazao je u petak novinarima američki državni tajnik Rex Tillerson.

Također je kazao da nema naznaka da se bivšeg libanonskog premijera Saada al – Haririja drži u Saudijskoj Arabiji protiv njegove volje, ali da SAD motri razvoj situacije.

Tillerson, koji se s predsjednikom Donaldom Trumpom nalazi na turneji po Aziji, izjave je dao nakon ovotjednog razgovora sa saudijskim dužnosnicima. On je u srijedu razgovarao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Abdelom al-Jubeirom o privođenju nekim ministara i poslovnih ljudi, no još se uvijek ne govori o službenim uhićenjima.

“Na temelju tog razgovora, sve se radi u dobroj namjeri. Koliko će se to pokazati remetilačkim faktorom ostaje za vidjeti (…) koliko ja shvaćam, u ovom trenutku se ne govori o stvarnim uhićenjima već ljude suočavaju s dokazima o mogućim zloporabama”, kazao je Tillerson.

Potvrdio je da mu je Jubeir kazao da je Hariri sam donio odluku o ostavci na premijerski položaj.

Salman, budući kralj Saudijske Arabije, proveo je antikorupcijsku čistku te dao privesti pripadnike kraljevske obitelji, ministre i investotore, uključujući i milijardera Alwaleeda bin Talala.

Komentiraj