Tijekom Povorke ponosa poticao na nasilje i mržnju pa završio u pritvoru

Autor:

10.06.2022., Zagreb - 22. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea ove se godine odrzava pod sloganom "Zajedno za trans prava!". Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor 41-godišnjaku koji se sumnjiči za poticanje na nasilje i mržnju tijekom subotnje zagrebačke Povorke ponosa.

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je kako je 41-godišnjaku određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te da će se žaliti na odluku istražnog suca koji je odbio prijedlog tužiteljstva za određivanje pritvora 53-godišnjaku, koji se također sumnjiči za poticanje na nasilje i mržnju tijekom održavanja javnog okupljanja Zagreb Pride 2023.

Tužiteljstvo je preciziralo kako 41-godišnjaka i 53-godišnjaka sumnjiči da su u subotu oko 18,50 sati, prema zajedničkom dogovoru i odjeveni u majice s određenim natpisom, vikali  diskriminirajuće i pogrdne riječi pogodne za poticanje zazora i mržnje prema osobama drugog spolnog opredjeljenja.

Poticanje na nasilje i mržnju

Policija je ranije izvijestila da je zbog poticanja na nasilje i mržnju tijekom zagrebačke Povorke ponosa kazneno prijavila i pritvorskom nadzorniku predala dvojicu muškaraca u dobi od 53 i 41 godine, dok je dvojicu 20-godišnjaka “redovitim putem” prijavila zbog pokušaja krađe iz mržnje.

Policija uz to nastavlja istraživanje kako bi utvrdila identitet počinitelja koji je u subotu oko 19,25 sati u parku Zrinjevac prišao 25-godišnjaku i s njega strugnuo zastavu duginih boja.

Oštećeni mladić pritom je pao na tlo, a nepoznati muškarac ga je verbalno napao pogrdnim riječima koje se odnose na seksualnu orijentaciju nakon čega se udaljio sa zastavom. Policija ga sumnjiči za tešku krađu na drzak način, motiviranu mržnjom.

Privedeno 14 osoba

Tijekom Povorke ponosa policija je privela ukupno 14 osoba, od čega 10 maloljetnika koji su pušteni nakon obavijesnih razgovora.

U odnosu na petoricu maloljetnika nisu utvrđeni elementi prekršaja ili kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, kazali su u policiji.

Protiv jednog maloljetnika bit će podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici, a kriminalističko istraživanje nastavlja se u odnosu na četvero maloljetnika zbog prijetnje u vezi zločina iz mržnje na štetu 29-godišnjeg sudionika javnog okupljanja.

Krenuo 22. Zagreb Pride: “Nadahnuće crpimo iz antifašističke borbe za društvo pravde”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.