Teška afera na Geodetskom: “Šalje se jedna odvratna poruka! Plenković misli da do te mjere kontrolira DORH…”

Autor:

30.05.2020., Zagreb - Svecani koncert ispred HNK u povodu Dana drzavnosti. Nina Obuljen Korzinek, Andrej Plenkovic.rrPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

U fokus javnosti posljednjih je dana došla ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zbog ugovora koji je potpisan s Geodetskim fakultetom. Nacional je u svom novom broju otkrio da kontroverzne veze ministrice Nine Obuljen Koržinek s teškom aferom oko isplata Geodetskom fakultetu u Zagrebu mogu imati i obiteljsku dimenziju jer ministričinog supruga Hrvoja Koržineka, voditelja Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine u njenom ministarstvu, također povezuju s aferom.

Izvor je za Nacional istaknuo da za Ninu Obuljen Koržinek u toj aferi postoji više kompromitirajućih okolnosti. “Apsolutna je laž da u Hrvatskoj zbog hitnosti nakon potresa nije bilo moguće nikome drugome dodijeliti ta sredstva, odnosno, da nije bilo drugih javnih institucija stručnih za taj posao. Pa u Hrvatskoj ima više geodetskih fakulteta i stručnjaka koji su bili spremni obaviti taj posao i za puno manje novca. Osim toga, kvaliteta spornih 3D snimki izuzetno je loša, o čemu se u stručnim krugovima naveliko govori. Uz sve to, ako se već pokušavaju opravdati nužnošću žurnog postupanja nakon potresa, nije jasno zašto ih sve odjednom nisu angažirali”, navodi izvor za Nacional i dodaje:

“Na koncu, sve svesti na priču kako je važno da se tu navodno ne radi o europskom, nego o hrvatskom novcu koji je dodijeljen Geodetskom fakultetu, šalje jednu odvratnu poruku – da Plenković valjda smatra da do te mjere kontrolira DORH da je siguran kako u slučaju njihove nadležnosti za taj predmet od svega na koncu neće biti ništa”.

Podsjetimo, kako je objavio Telegram, ministrica je osobnom odlukom i bez javnog natječaja isplatila 19,1 milijuna kuna s PDV-om Geodetskom fakultetu za dubinsko snimanje zgrada nakon velikih potresa koji su 2020. pogodili Hrvatsku.

Saborska zastupnica Sandra Benčić poručila je ranije ovog tjedna da će tražiti na uvid sporan ugovor kako bi se utvrdile činjenice koje smatra važnima za javnost i kaže kako su svi ovi podaci već trebali biti javno objavljeni. “Ako nemaju što skrivati, mogli su to objaviti. “Je li premijer lagao kad je rekao da ova konkretna sredstva nisu knjižena, tražena ni refundirana iz europskog Fonda solidarnosti?”, pitala je Sandra Benčić i dodala da je ministrica rekla da su sredstva tražena iz Fonda solidarnosti, ali na kraju je rekla kako ipak nisu refundirana jer se nisu smatrala prihvatljivim troškom.

Sama ministrica Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je da u Ministarstvu kulture nije bilo nepravilnosti, dodavši da bi i sad isto napravili jer je to jedino bilo moguće u tadašnjoj situaciji. “Mislim da je napravljena ozbiljna profesionalna pogreška kad smo premijer i ja optuženi da lažemo. Mi govorimo istinu cijelo vrijeme, to su nacionalna sredstva”, poručila je.

Članak u cijelosti pročitajte u digitalnom ili tiskanom izdanju Nacionala.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Lotrscak

prije 5 mjeseci

Nista novo od HDZa