Tatjana Nemeth Blažić: “Nove mutacije virusa ne bi nas trebale vratiti na početak borbe”

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth Blažić u ponedjeljak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska osvrnula se na nove sojeve koronavirusa te komentirala učinkovitost postojećih cjepiva u bobi protiv mutiranih varijanti virusa.

“Pojava mutiranih varijanti virusa ipak predstavlja jedan problem i izazov u aktivnostima u sprečavanja protiv epidemije COVID-19 koju trebamo suzbijati i pratiti”, kazala je epidemiologinja.

No, istaknula je kako smo se već dobro upoznali sa značajkama virusa i mjerama zaštite koje djeluju te smatra kako nas ipak nove mutacije ne bi trebale vratiti na početak borbe.

Do sada su otkrivene tri varijante mutiranih virusa i to u Velikoj Britanije, Južnoafričkoj republici, a još jedna je otkrivena u Brazilu i Japanu.

“Ove tri varijante su pokazale da imaju veću zaraznost, brže se šire među populacijom, veći je broj oboljelih, a onda i hospitaliziranih pa je i veći broj smrti. Svima nam je u cilju usporiti širenje epidemije”, rekla je epidemiologinja te dodala kako postojeća cjepiva štite, osobito za britansku varijantu virusa, dok za druge dvije varijante istraživanja još uvijek traju, a podataka nema dovoljno.

“Ne može se predvidjeti hoće li se mutacije dogoditi i kakve će imati značajke”, upozorila je Nemeth Blažić te istaknula kako veći dio mutacija ne bi trebao imati veliki utjecaj na ljudsko zdravlje, jedino bi se tijek kliničke slike mogao mijenjati.

“Što se tiče simptoma, nema podataka da se razlikuju pri pojavi simptoma ili težini kliničke slike”, kazala je Tatjana Nemeth Blažić i zaključila da su mutacije normalan tijek evolucije mikroorganizama.

Komentiraj