Davor Puklavec/PIXSELL

TATJANA KARAČIĆ “Sva hrana se nadzire i nema mjesta panici”

Tatjana Karačić, voditeljica Sektora veterinarske inspekcije, gostovala je u subotu u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije u kojoj je komentirala zdravstvenu ispravnost namirnica, kontrolirani uvoz hrane i pravilnu obradu namirnica.

“Veterinarska inspekcija provodi kontrole u cilju zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane od primarne proizvodnje, prerade hrane, maloprodaje, mesnica i ribarnica, jajomata… I pri uvozu hrane”, rekla je Karačić dodajući kako postoji 200 veterinarskih inspektora koji provode kontrole, te 274 ovlašteba veterinara iz kontrolnih tijela.

Napominje kako hrana koja dolazi iz Europske unije nije uvozna hrana, te dodaje kako su jednaka pravila kontrole za sve zemlje članice. Komentirajući navode domaćih proizvođača kako su pod jačim nadzorom od stranih, Karačić kaže kako se kontrole rade na nediskriminirajućoj osnovi.

“Prilikom uvoza iz trećih zemalja hrana se kontrolira na graničnim postajama. Tako i mi imamo postaju koja kontrolira svu hranu koja dolazi u Hrvatsku i EU. Prošle godine imali smo 5000 nadzora pošiljaka hrane životinjskog porijekla na graničnim kontrolama. Radi se dokumentacijski pregled, identifikacijski pregled, fizički pregled i na kraju uzorkovanje hrane. Ona se ne pušta na tržište dok se ne dobiju rezultati”, objašnjava.

Na kraju je potrošačima poručila da dobro gledaju deklaraciju i što kupuju. “Sva hrana se nadzire i nema mjesta panici. Izvještavat će se redovito javnost i o potencijalnim rizicima i da imaju sve informacije dostupne. Kontrole se i dalje rade i sve je ovo u mislu zaštite potrošača”, zaključila je.

Komentiraj