TAMAN izbacio na tržište novu, senzacionalnu, seriju bean-to-bar čokolada

Prije tri mjeseca, Stiv Kahlina i Sanja Vladović, osnivači TAMAN artisan čokolada, predstavili su svoje prve bean-to-bar čokolade. Bean-to-bar znači da je čokolatijer sudjelovao  u svakoj fazi proizvodnje, od uzgoja kakaa do proizvodnje table čokolade. Planirali su to dvije godine i, kako je to objasnio Kahlina, „otputovali u Ekvador, posjetili farme, učili sa samog izvora znanja o uzgoju, fermentaciji, i daljnjoj obradi kakaovca, te selekciji i testiranjima“. Rezultat su bile tri vrhunske čokolade napravljene od kakaa uzgojenog u Ekvadoru, Gvatemali i Peruu. Radilo se o limitiranoj količini, po 120 čokolada od 50 grama, koje su bile razgrabljene preko noći, bez obzira što im je cijena bila 40-tak kuna. U srijedu navečer predstavili su drugu limitiranu seriju bean-to-bar čokolada od 50 grama koje se od četvrtka nalaze u prodaji. Radi se o čokoladama stvorenima na temelju kakaa uzgojenog na tri kontinenta, u Kolumbiji, Madagaskaru i Filipinima. Ovog puta svaka od čokolada limitirana je na 115 primjeraka dok je preporučena prodajna cijena 43 kuna. Radi se o craft čokoladama koje su, osim u malim količinama, napravljene ručno.

Južnu Ameriku predstavlja Kolumbija, zemlja koja je predvodila revoluciju fine i speciality kave, a u novije vrijeme jednaku slavu pobire i kolumbijski kakaovac. Naime, kolumbijska vlada potiče seljake da umjesto listova koke od koje se dobiva kokain uzgajaju kakao jer im je zarada veća. TAMAN čokolada Colombia, Sierra Nevada 75%, proizvedena je od kakaovca uzgojenog u izoliranoj planinskoj regiji Sierra Nevada de Santa Marta na sjeveru zemlje.

Madagaskar, najveći otok Afrike, legendaran je po izvrsnosti kakaovca koji raste na izrazitom malom dijelu otoka, u dolini rijeke Sambirano. TAMAN  čokolada Madagascar, Antsamala – Sambirano 73%,  dolazi upravo iz tog dijela dok je Antsamala ime farme na kojoj je kakao uzgojen.

Prva zemlja Azije u kojoj se počeo uzgajati kakaovac su Filipini, a danas se regija Davao smatra jednom od prijestolnica finog kakaovca s obzirom da ondašnji farmeri redovito osvajaju najsjajnija priznanja za svoj kakao. TAMAN čokolada Philippines, Mana – Davao, 74% proizvedena je od najfiniji zrna kakaa s imanja Mana koje se nalazi u regiji Davao na južnofilipinskom otoku Mindanao, i donosi okuse suhog voća, grožđica i smokava, ruma, blage trpkosti.

Cijena od 43 kune po čokoladi od 50 grama vjerojatno se čini visokom ali radi se o iznimno  kvalitetnim čokoladama koje u inozemstvu stoje između osam i 10 eura. Osim toga, svatko tko kupi sve tri čokolade dobiva 45-minutnu zoom edukaciju o proizvodnji čokolade od Sanje Vladović, inače certificirane kušačice čokolade, i Stiva Kahline.

Komentiraj