TAKO DOBRO! Kreslin kod Grge pričao o ženama i ‘črnoj gitari’ pa zasvirao! Pogledajte

Autor:

06.07.2022., Ljubljana, Slovenija - Vlado Kreslin, legendarni slovenski kantautor koji je svirao s brojnim svjetskim zvijezdama. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

U ponedjeljak, 08. travnja, na valovima RADIO NACIONALA u emisiji TAKO DOBRO! urednika i voditelja Ljudevita Grgurića – Grge gostovao je “čovjek sa crnom gitarom” i crnim “škrlakom” na glavi – jedan od najkvalitetnijih i najpostojanijih slovenskih kantautora – VLADO KRESLIN!

U emisiji se razgovaralo o bogatom profesionalnom, ali i burnom životu velikog kantautora koji se rodio na Dan Republike nekadašnje bivše države 29. studenoga 1953. godine u Prekomurju u Beltincima – slovenskom “slijepom crijevu”, točnije blizu slovensko-hrvatsko-mađarske granice.

Bilo je TAKO DOBRO! slušati o bezbrižnim danima Kreslinovog djetinjstva (koje je opjevano u jednoj njegovoj pjesmi) s epizodom u kojoj se kao klinac igra sa svojim vršnjacima zapisivanja registarskih tablica automobila koji bi taj dan prošli kroz Beltince. Zanimljivo je objašnjenje zašto su to bili prvi ispiti poštenja u njegovom životu!?

Prije uspješne solističke karijere, koju je pokrenuo početkom 90-ih, VLADO KRESTLIN je prošao sito i rešeto rock glazbe na ovim prostorima. Karijeru je započeo 70-ih krenuvši iz svoga rodnog sela Beltinci iz Prekmurja s bendom Apollom u kojem je svirao bubnjeve, iako ih nije imao. Prve je bubnjeve posudio od seoskog bubnjara koji je uz svakodnevne vijesti najavljivao i cijepljenje krava, a kada bi njegov bend imao nastupe, bubnjeve bi mu posudila glazbena škola ili JNA.

Iz tog je vremena ostala u sjećanju jedna simpatična epizoda s dečkima iz romskog benda koji su mu posudili bubnjeve za nastup na nekom festivalu, pa se na proglašenju najboljih pobunili!

VLADO KRESTLIN ima dvije paralelne glazbene karijere. Jedna je s etno-bendom BELTINŠKA BANDA, a druga, rokerska, sa svojim pratećim
bendom MALI BOGOVI. Poslušajmo što je Vlado rekao na Grginu konstataciju da je zasigurno bio veliki izazov odlučiti se da na velikim koncertima uz svoj električni bend uklopi i djedice od 80-90 godina.

Za VLADU KRESLINA je posebno dojmljiv i emotivan bio trenutak kada se, kao sugovornik iznenađenja u emisiji TAKO DOBRO! oglasio jedan od najistaknutijih i najutjecajnijih hrvatskih glazbenih kritičara ALEKSANDAR DRAGAŠ!

VLADO KRESLIN je diplomirao njemački jezik kojeg je jedno vrijeme predavao u osnovnoj školi, a kasnije studentima na jednoj od slovenskih radijskih postaja. Zanimljiva je priča kako je odlučio, te na koji je način dao otkaz na radiju.

VLADO KRESLIN je surađivao s puno glazbenika na ovim našim prostorima. Na pitanje koja mu je suradnja došla na najzanimljiviji način, a koje
se i danas rado sjeća, čekao ga je kraj telefona drugi sugovornik iznenađenja: DRAŽEN TURINA – ŠAJETA!

Pred kraj emisije Grga je izdvojio nekoliko žena koje su na poseban način obogatile profesionalan, ali i obiteljski život VLADE KRESLINA!

Od teksašanke Ruth Dupre koja je slučajno nabasala na njegovu snimku na YouTubeu i zaljubila se u njegov glazbeni opus, preko mlade ukrajinske violinistice Bogdane koju su Kreslinovi primili u svoj dom, pa do starice koja je doživjela 103 godine, a kojoj je VLADO za života pjevao tri puta!

Za kraj gostovanja VLADE KRESLINA na valovima Radio Nacionala u emisiji TAKO DOBRO! Grga je zamolio svoga gosta da mu ispriča, te naravno, i
otpjeva legendu o “črnoj gitari” koju je njegov otac Milan prije gotovo osam desetljeća “kupio za prvu plaću”.

GLAZBENI BROJEVI – VLADO KRESLIN – LIVE U EMISIJI “TAKO DOBRO!” – STUDIO RADIO NACIONALA

Emisiju u cijelosti možete pogledati u nastavku:

Emisija TAKO DOBRO! urednika i voditelja Ljudevita Grgurića – Grge emitira se uživo svakoga ponedjeljka od 19.00 do 21.00 sata, te reprizira nedjeljom od 12.00 sati na valovima Radio Nacionala.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.