TAKO DOBRO! Hrvatska diva Radojka Šverko s Grgom je preslušala neke od svojih snimki koje nikad dosad nije čula

Autor:

06.05 2017., Zagreb - Koncert povodom 50. godina samostalne karijere Radojke Sverko uz pratnju Zagrebacke filharmonije pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog  i zbora Ivan Goran Kovacic u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski."nPhoto: Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

U ponedjeljak, 15. travnja, na valovima RADIO NACIONALA u emisiji TAKO DOBRO! urednika i voditelja Ljudevita Grgurića – Grge gostovala je RADOJKA ŠVERKO koja i danas, nakon gotovo 60 godina međunarodne i domaće glazbene karijere svojom karizmom i jedinstvenim interpretacijama oduševljava svoju publiku!

U emisiji su, uz niz zanimljivosti iz privatnog i profesionalnog života RADOJKE ŠVERKO slušateljice i slušatelji imali jedinstvenu prigodu čuti i neke od ekskluzivnih i nikada objavljenih pjesama iz bogatog glazbenog repertoara naše velike glazbene umjetnice!

Grga je emisiju započeo citatom stiha jedne pjesme koji je Radojku podsjetio na dane djetinjstva kada je kao osmogodišnja solistica nastupila u Buzetu pred zborom kojim je ravnao pokojni profesor glazbene kulture BRANKO JIRASEK.

Malo je poznato da je naš veliki kantautor Zvonko Špišić darovao Radojki pjesmu ŽIVOT MOJ za koju su ga inspirirali različiti događaji iz njezina života. I, tako je nastala jedna izuzetno emotivna pjesma koja nosi univerzalnu poruku da nitko od nas nije lišen sveprisutne promjenjivosti linije života.

Glazbeni je poziv za Radojku od samih početaka značio i upornost i borbu budući se otac jako protivio njezinoj želji da bude pjevačica! Za nju je odredio ekonomiju! No, Radojka je bila uporna!

Radojkin otac koji je preminuo s nepunih 50 godina, na žalost nije imao prigode čuti kako njegova kćer pjeva na Melodijama Istre i Kvarnera.

Za Radojku je bilo veliko iznenađenje kada je Grga najavio najstarije sačuvanu snimku njezinog nastupa na MIK-u iz 1968. godine!
Iako je tada imala samo 20 godina, Radojka je bila izuzetno zrela i sugestivna u pjesmi HEDE PILIŠ.

U svom profesionalnom životu Radojka Šverko posebno pamti 1969. godinu kada ju je na njezin rođendan 09. travnja nazvao maestro Alfi Kabiljo!

Nakon nastupa na španjolskom Festivalu u Puerto de la Cruzu na kojem je osvojila treće mjesto, domaće i inozemne novine raspisale su se o mladoj talentiranoj pjevačici Radojki Šverko koja sjajno pjeva na španjolskom jeziku!

Ubrzo je uslijedio poziv za nastup na Festivalu u Rio de Janeiru s novom pjesmom Alfija Kabilja „SVIJET JE MOJ“!

U Brazilu Radojka osvaja prvo mjesto, ali je njihov ministar kulture decidirano rekao da na njihovom festivalu ne može pobijediti zemlja koja ima crvenu petokraku na zastavi, pa su se morali zadovoljiti drugim mjestom. Ali, odjek kod publike je ipak bio najveća nagrada!

U emisiji je bilo TAKO DOBRO! poslušati ekskluzivnih 50-ak sekundi još jedne rijetke snimke – Radojkinog stadionskog nastupa u Riju 1970. s engleskom verzijom pjesme „SVIJET JE MOJ!“ – „THE WORLD IS MINE !“

Danas, kada pjevači odlaze na Eurosong u ekipi su organizatori, vizažisti, frizeri, kostimografi…

Bilo je zanimljivo čuti tko je išao s Radojkom na sve te svjetske festivale na kojima je u pravilu uvijek bila na samom vrhu!?

Radojka je jedno vrijeme živjela i u Kaliforniji!

Odgovarajući na Grgino pitanje kakve uspomene nosi na život u Americi, Radojka nije niti sanjala da je kraj telefona u svome stanu u Los Angelesu sluša naš svjetski poznati fotograf koji ju je slikao u Splitu 1972. godine JADRAN LAZIĆ!

‘LJUBIM TE DO BOLA’ je naziv pjesme s kojom je Radojka Šverko nastupila davne 1989. godine na Splitskom festivalu.

Pjesmu je potpisao provjereni trojac – Jakša Fiamengo kao autor teksta, Dalibor Paulik kao autor glazbe, a aranžman Stipica Kalogjera.

U emisiji smo čuli Radojkinu izvedbu ove pjesme uz klavirsku pratnju prof. Vladimira Babina koji je bio još jedno TAKO DOBRO! i nadasve ugodno iznenađenje za Grginu gošću!

Među brojnim nagradama i priznanjima koje je Radojka Šverko dobila tijekom svoga profesionalnog bavljenja glazbom, posebno se ističe pet glazbenih nagrada PORIN, uključujući PORIN za životno djelo koji je Radojki 2014. godine dodijelio maestro Pero Gotovac.

Posebno emotivan trenutak dogodio se na samom kraju emisije kada je Radojka začula glas velikog maestra Gotovca (koji je posredno, uvelike zaslužan za njezinu veliku internacionalnu karijeru) kako je poziva na scenu kako bi joj dodijelio san svakog umjetnika PORIN za životno djelo!

 

Emisiju s Radojkom Šverko u cijelosti možete poslušati u nastavku:

Emisija TAKO DOBRO! urednika i voditelja Ljudevita Grgurića – Grge emitira se uživo svakoga ponedjeljka od 19.00 do 21.00 sata, te reprizira nedjeljom od 12.00 sati na valovima Radio Nacionala.

Ovoga nam je ponedjeljka 22. travnja trebalo biti TAKO DOBRO! u društvu s našim poznatim kantautorom BORISOM NOVKOVIĆEM, ali budući se BORIS ne osjeća DOBRO, njegovo je gostovanje, zbog jake viroze, prolongirano za PONEDJELJAK 06. svibnja.

No, već sada koristimo prigodu najaviti ALEKSANDRA STANKOVIĆA poznatog televizijskog novinara i voditelja emisije NEDJELJOM U 2 koji nam dolazi u goste 29. travnja.

Bit će nam TAKO DOBRO!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.