Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Tajni sastanak Šeparovića i Suića

Sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović prošlog je tjedna viđen na kavi u zagrebačkom hotelu Sheraton sa zagrebačkim odvjetnikom Goranom Suićem koji je jedan od branitelja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Sastanak Šeparovića i Suića ponovno bi mogao potaknuti priče o nepristranosti sudaca Ustavnog suda koji su nekoliko puta rušili presude koje se direktno odnose na Sanadera. Šeparoviću ovo nije prvi put da se sastaje sa Sanaderovim odvjetnicima jer je krajem svibnja prošle godine viđen na kavi s Čedom Prodanovićem u jednom kafiću u blizini Sabora. Šeparović slovi kao jedan od sudaca Ustavnog suda koga se može smatrati bliskim HDZ-u.

Za vrijeme prvog premijerskog mandata Ive Sanadera Šeparovića se doživljavalo kao glavnog neformalnog pravosudnog kadrovika u HDZ-u. Smatralo se da je on bio jedan od onih koji su početkom 2006. utjecali i na smjenu tadašnje ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt. Poznavatelji prilika u HDZ-u tvrde da su njeni prvi ozbiljni problemi u odnosima s HDZ-om počeli u ljeto 2005., kada je odlučila poništiti natječaj za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Ona je tada naljutila tadašnjeg premijera Sanadera, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i Šeparovića, tada glavnog pravosudnog kadrovika HDZ-a koji su neformalno u kandidaturi za tu funkciju podržavali suca tog suda Ivana Turudića.

Iako Sanader, Šeks i Šeparović nisu imali nikakve formalne veze s izborom predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, u HDZ-u se računalo da je njihovo neformalno lobiranje trebalo biti presudno, jer je Turudić ispunio sve formalne pretpostavke za obnašanje te funkcije, a dobio je i većinsku potporu kolega sudaca iz deveteročlanog sudačkog vijeća. Upravo je Šeparović odveo Turudića na tajni sastanak sa Sanaderom i Šeksom u Banske dvore, gdje mu je obećana podrška u kandidaturi za šefa Županijskog suda u Zagrebu. Međutim, Vesna Škare Ožbolt tu je inicijativu poremetila, pa je dijelom i zbog toga nakon nekoliko mjeseci smijenjena.

Zanimljivo je da se Šeparović nakon sastanka sa Suićem na izlazu iz Sheratona kratko susreo i sa Šeksom, a taj ga je slučajan susret toliko zbunio da je na izlazu iz Sheratona skoro ušao u krivi automobil.

Komentiraj