TAJLANDSKA CHEFICA U RH: ‘Iznenađena sam koliko Hrvati vole Pad Thai,a Hrvatice ljutu hranu’

Specijaliteti Tajlanđanke sa zagrebačkom adresom Saralee Madnui jedini u Hrvatskoj dobili su posebno priznanje Thai Select, certifikat koji tajlandsko ministarstvo dodjeljuje restoranima koji zadovoljavaju posebne standarde kvalitete i njeguju autentične okuse tajlandske kuhinje

U današnje vrijeme uspjeha preko noći, brze zarade i usluge u restoranima koji sve previše svode na ambijent koji dobro izgleda na društvenim mrežama, a često zanemaruju okus hrane, teško je pronaći mjesta gdje chef dolazi do ljudi, razgovara s njima i gdje prednost daje osmijesima i oduševljenju hranom. Među tim su posebnim i za današnje vrijeme romantičnim mjestima bistro i kiosk najpoznatije Tajlanđanke s hrvatskom adresom Saralee Madnui. Njeni specijaliteti dobili su posebno priznanje Thai Select, odnosno certifikat koji tajlandsko ministarstvo dodjeljuje restoranima koji zadovoljavaju posebne standarde kvalitete i, naravno, njeguju autentične okuse tajlandske kuhinje. Naša sugovornica jedina je koja ima takvo nešto na području Hrvatske. Drugim riječima, ako ste zaljubljeni u okus prave tajlandske hrane ili je želite probati bez da tamo putujete, Saralee’s thai street food ispunit će sva vaša očekivanja. Vlasnica Saralee Madnui, čiji osmijeh budi osjećaj sreće baš kao i hrana koju priprema, jedna je od onih kojima spremanje hrane znači puno više od pukog posla i užitak je uopće biti u njezinom društvu dok samo govori o hrani, čak i prije nego što ste išta probali. Iskra i žar koje se ne trudi sakriti dok prepričava ideje za nove menije, probudit će vam želju za kušanjem sve i da niste ljubitelj egzotičnih zalogaja.

Saralee Madnui u Zagrebu je na dvije lokacije pokrenula Saralee’s thai street food bistro i kiosk, a s gostima voli osobno popričati o hrani. FOTO: Riana Petanjek

Otkud tajlandska chefica u Hrvatskoj? Prvotno je stigla zbog ljubavi prema današnjem suprugu Hrvoju, a strast prema tajlandskoj hrani pretvorila je, korak po korak, u restorane na dvjema lokacijama koji potpuno raspamete sve turiste koji posjećuju Zagreb i lokalce koji vole tajlandsku kuhinju, a zapravo najviše oduševljava sve nas koji smo imali priliku jesti tajlandsku hranu na njezinu izvoru. Okusi hrane kod Saralee momentalno nas pretvaraju u Proustove tragače za izgubljenim vremenom, jer nema bržeg putovanja natrag na ulice Bangkoka od kombinacije okusa koji su nam tamo topili nepca.

Tajlandsku hrana ili slijepo obožavate ili vam uopće ne odgovara, rijetko kad je nešto između. Razlog je vrlo jednostavan, za početak, koriste se neke namirnice drugačije od naših, onda su i njihova priprema i kombinacije još različitije od naših, a naposljetku su tu i začini kojih nema u našoj kuhinji. Još više od svega navedenog ono što tajlandsku kuhinju čini posebnom, ne samo u usporedbi s hrvatskom, kombinacija je okusa koja se osjeti u svakom zalogaju, svakom jelu. To bi značilo da će svaki zalogaj podražiti vaše receptore za slatko, slano, kiselo, ljuto, a nekad i gorko istovremeno. Na to će vam Saralee ili bilo koji drugi tajlandski chef prvo skrenuti pažnju dok vam opisuju zašto je tajlandska kuhinja već desetljećima jedna od najpoznatijih i najtraženijih diljem svijeta. Primjerice, jedan od popularnijih zalogaja kod Saralee je Green curry, gdje se ljutina curryja kod kuhanja kombinira s kokosovim mlijekom. Osim tog jela, apsolutno najpoznatiji specijalitet u Tajlandu i izvan njega te kod Saralee je Pad Thai. U woku pripremljeni rižini rezanci s povrćem, kozicama ili mesom, jajima, začinima, kikirikijem, čilijem i limetom.

Nema bržeg putovanja na ulice Bangkoka od kombinacije okusa tajlandske hrane koja pali nepca

“Ako sam ti jako iskrena, ja sam potpuno iznenađena koliko svi vole Pad Thai, jer znam da Hrvati inače puno više vole jako slanu hranu i puno mesa. Pad Thai je, s druge strane, najviše kombinacija slatkog i kiselog, a ljutina se prilagođava. No, eto, svi vole moj Pad Thai, to nam stvarno najbolje ide. Primijetila sam i razliku u vašem doživljavanju riže od našeg, kad sam stigla činilo mi se da vi rižu doživljavate kao hranu koja se jede kad si bolestan, kad ti nije dobro, barem starije generacije. Kod nas je riža beskrajno važna namirnica tako da mijenjamo i te navike svojih gostiju. Općenito nas je malo i šokirala popularnost kioska, koliko ljudi vole i dolaze, vraćaju se. Presretna sam, ali nisam to očekivala kad smo kretali, upravo ta zadovoljna lica ispred kioska potaknula su me da otvorim i bistro pa sad imamo dvije lokacije s tajlandskom hranom”, rekla je Saralee Madnui. Otkrila je i da, prema njenom iskustvu, osim što su naše žene, kako kaže, i inače snažnije, pokazuju to i prilikom odabira hrane i zapravo vole ljuću hranu od svojih muškaraca.

Tajlandsku kuhinju posebnom čini kombinacija slatkih, slanih, kiselih, ljutih pa i gorkih okusa, a najpoznatije jelo je Pad Thai, u woku pripremljeni rižini rezanci s povrćem, kozicama ili mesom, jajima, začinima, kikirikijem, čilijem i limetom. FOTO: Riana Petanjek

Bistro Saralee’s thai street food otvoren je ove godine u Branimirovoj ulici u Zagrebu, a iako je puno sličniji klasičnom restoranu od kioska na Iblerovom trgu, zadržao je neka obilježja street fooda. Osim po specifičnim okusima, tajlandska kuhinja poznata je i po kvalitetnoj hrani s ulice, dapače, Tajland se na svjetskoj karti odavno proslavio kao centar ulične hrane, mjesto gdje pojedini štandovi na ulici imaju slavne Michelinove zvjezdice i priznanja. Zato nije slučajnost što je Saralee za svoj prvi korak odabrala upravo kiosk, gdje vas osim okusima i samim načinom serviranja, odnosno uživanja u hrani na ulici, vraća u rodni Tajland. Restoran u Branimirovoj razlikuje se jedino po tome što ima više mjesta i stolova za uživanje u hrani, no zadržan je sistem samoposluživanja i opuštenija atmosfera te nemaju klasične konobare i posluživanje. Zadržana je, naravno, i simpatičnost desetak Tajlanđanki koje čine Saraleejin tim, dok ona restoran obožava baš zato što može puno više razgovarati s gostima i imati s njima još prisniji odnos. Kuhinja je vrlo slična onoj na kiosku, specijalni štednjak prilagođen woku i brzoj pripremi tajlandskih specijaliteta, no dok je taj dio lako prilagodljiv, često ima problema s pronalaskom namirnica potrebnih za pripremu svih zalogaja koje bi voljela spremati.

Jedan od popularnijih zalogaja kod Saralee je Green curry, gdje se ljutina curryja kod kuhanja kombinira s kokosovim mlijekom

Najpoznatiji tajlandski desert Mango sticky rice, odnosno mango s rižom na kokosovom mlijeku, nažalost, nije na meniju zbog nemogućnosti konstantne nabave dovoljno zrelog i dobrog manga za njegovu pripremu. Zapravo, sve što priprema ili planira pripremati prvo mora prilagoditi ponudi koju u svakom trenu može nabaviti u Hrvatskoj, ali svejedno uspijeva postići autentičan tajlandski okus i zadržati priznanje Thai Select.

“Volim dodavati nova jela na meni i malo ga stalno mijenjati. Imam jedno novo jelo u planu koje ću danas pripremiti pretpremijerno za vas, a kroz mjesec dana moglo bi se naći u ponudi pa me zanima hoće li vam se svidjeti”, iznenadila nas je Tajlanđanka i priredila Khao Soi, klasičnu kombinaciju ljutog curryja s blagim kokosovim mlijekom upotpunjenu kiselim kineskim zeljem i rezancima od jaja, s različitim začinima.

Restoran u Branimirovoj razlikuje se od kioska po tome što ima više mjesta i stolova za uživanje u hrani, no zadržan je sistem samoposluživanja i opuštena atmosfera. FOTO: Riana Petanjek

Komentiraj