Szymon Marciniak: Moj idol Pierluigi Collina mi je nakon finala rekao da sam sada ja njegov idol

Iako je kroz Svjetsko prvenstvo u Kataru bilo utakmica koje su obilježene, blago rečeno, diskutabilnim sudačkim odlukama, finalna utakmica između Argentine i Francuske odigrana je uz odličnu sudačku predstavu poljskog suca Szymona Marciniaka i njegovih pomoćnika. Za 41-godišnjeg Marciniaka katarsko je finale bilo vrh sudačke karijere u kojoj je upisao, između ostalog, 39 utakmica Lige prvaka, 18 utakmica Europa lige, finale UEFA Super kupa 2018. između Reala i Atletica…

„Nakon finala u sudačku svlačionicu donijeli su nam šampanjac i catering ali ja sam bio toliko iscrpljen da nisam imao snage ni za što, ni za slavlje ni za hranu i piće“, rekao je Marciniak. „Potpisao sam neke lopte, obavio nekoliko fotografiranja, i to je bilo to“.

Ipak, iako je u tim momentima samo razmišljao kako se dovući do hotelske sobe, sve je svojom pojavom promijenio Pierluigi Collina, legendarni talijanski arbitar, danas u statusu šefa FIFA-inih sudaca.

„Collina otprije zna da je on moj idol, a tada, nakon finalne utakmice mi je prišao i rekao – sada si ti moj idol. Nije bilo bolje i ljepše stvari koje sam mogao čuti“, rekao je Marciniak koji je tijekom 120 minuta finalne utakmice dosudio tri kaznena udarca, pravilno donio odluku u teškoj situaciji kod Thuramovog simuliranja prekršaja za još jedan kazneni udarac ali i počinio grešku koju je priznao, kada je umjesto puštanja prednosti dosudio prekršaj za Francusku kod potencijalnog protunapada.

„Moji pomoćnici Tomasz Listkiewicz i Pawel Sokolnicki i ja nemamo kompleks što smo Poljaci ali kada smo započeli našu internacionalnu karijeru bili smo trećem redu sudaca, nismo baš dobivali važne i atraktivne utakmice. Ipak, nekako smo stigli do ovoga gdje smo sada i zato mi Collinine pohvale posebno gode”, rekao je Marciniak koji je dva puta sudio u Maksimiru, nedavni ogled Dinama i Milana završen pobjedom gostiju 4-0 te kvalifikacijski ogled Hrvatske i Turske odigran u rujnu 2016. koji je završen 1-1 golovima Ivana Rakitića i Hakana Calhanoglua.

Komentiraj