EPA/Gyorgy Varga

Szijjarto odbacio Milanovićeve izjave o mađarskim mjerama za migrante

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u petak je odbacio tvrdnje hrvatskog premijera o mjerama koje je Mađarska uvela u krizi s migrantima, ocijenivši da Milanovićevi postupci pokazuju da nije spreman ponašati se u skladu s “pravilima civiliziranog europskog političara 21. stoljeća”, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Szijjarto je reagirao na Milanovićeve višestruke izjave u kojima izražava svoje neslaganje s načinom na koji je Mađarska odlučila zaštititi svoj teritorij od migranata, a to je podizanje zida i bodljikave žice na granici.

 

  • “Ono što se događa u Mađarskoj, to je degutantno. To se neće desiti u Hrvatskoj. Nećemo podizati žice, ali i u Hrvatskoj ima onih koji bi najradije rekli da se podignu žice”, kazao je prošlog četvrtka Milanović.

 

Mađari ističu i ocjenu hrvatskog premijera da su mađarski potezi potpuno “nepredvidivi” jer je počela postavljati žicu prema Sloveniji, što je, po njemu, potpuno nepotrebno jer su obje zemlje članice schengenskog prostora.

“Opaki napadi na susjedne zemlje, ucjenjivanje, svjesno kršenje pravila EU o azilu i prijevoz tisuća izbjeglica do Mađarske su djela koja nekoga čine nespremnim za norme civiliziranog europskog političara 21. stoljeća”, navodi se u Szijjartovoj pisanoj izjavi.

Ministar je otkrio da je Mađarska od hrvatskog premijera zatražila da “prestane divljati i od Mađarske stvarati temu u predizbornoj kampanji koja je u tijeku u Hrvatskoj”.

Komentiraj