Australska jedrilica Perpetual LOYAL s kormilarom Anthonyjem Bellom pobijedila je na 72. izdanju čuvene regate Sydney – Hobart s novim rekordnim vremenom.

Jedrilica Perpetual LOYAL je 628 nautičkih milja (1,163 km) između Australije i Tasmanije prošla za jedan dan, 13 sati, 31 minutu i 20 sekundi što je skoro pet sati bolji rezultat od dosadašnjeg rekorda  Wild Oats XI iz 2012. godine.

Drugo mjesto je osvojila novozelandska jedrilica Giacomo, a treće mjesto je osvojio supermaxi Scallywag iz Hong Konga. Dosadašnji rekorder je odustao zbog kvara na hidraulici koja kontrolira nagib kobilice.

Ovogodišnja utrka Sydney – Hobart prošla je u gotovo idealnim uvjetima za jedriličare, nije bilo uobičajenog nevremena i ogromnih valova. Posebnost utrke, koja se svake godine održava dan poslije Božića, su teški uvjeti na moru, pogotovu u zloglasnom prolazu Bass gdje su u ovo doba godine stvaraju nevere s ogromnim valovima.

U prolazu Bass je 1998. život izgubilo šest jedriličara, a desetak je jerilica potopljeno, a nakon te tragedije organizatori su uveli rigoroznija pravila sudjelovanja na utrci.

 

Komentiraj