Andreas H. Bitesnich

Janoška ensemble na ljetnoj pozornici MUO-a

Prva glazbena ‘Večer na Griču’ će na ljetnoj pozornici zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt ugostiti razigran slovačko-bečki kvartet – Janoška ensemble.

Četvorica vrhunski obrazovanih glazbenika spaja naizgled nespojivo: klasičnu, jazz, latino, pop i world glazbu.  Kroz improvizaciju i fuziju pokreću nove teme i motive, stvarajući “nove žanrove”.

Janoška Ensemble će izvesti djela Mozarta, Bacha, Kreislera, Lennona i McCartneya, kao i vlastite skladbe te varijacije na teme Colea Portera i Beethovena.

Članovi ansambla dolaze iz obitelji dugih glazbenih tradicija: trojica braće Janoška – na violinama Ondrej i Roman te za glasovirom František i njihov šogor Julius Darvas na kontrabasu su članovi Bečke filharmonije i Bečke državne opere. Njihov genij, virtuoznost i lakoća su privulki mnoge poznate umjetnike na suradnju: Anna Netrebko, Al Jarreau, Bobby McFerrin, Juan Diego Florez, Brian McKnight, Julian Rachlin, Randy Newman, Bireli Lagrene i Lalo Schifrin.

Izdali su dva albuma, fantastično prodavan prvijenac ‘Janoska Style’ 2016. godine u izdanju ugledne kuće Deutsche Grammophon i prošle godine album ‘Revolution’ posvećen legendarnim Beatlesima.

Koncet 3. lipnja u MUO  organiziran je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.

Komentiraj