Svjetski čelnici ne biraju riječi o Putinu nakon smrti Navalnog: ‘Ovo podsjeća svijet kakvo je on čudovište’

Autor:

epa11157863 (FILE) - Russian opposition leader Alexey Navalny speaks during an opposition rally in support of political prisoners in Moscow, Russia, 29 September 2019 (reissued 16 February 2024). Russian opposition leader and outspoken Kremlin critic Alexey Navalny has died aged 47 in a penal colony, the Federal Penitentiary Service of the Yamalo-Nenets Autonomous District announced on 16 February 2024. A prison service statement said that Navalny 'felt unwell' after a walk on 16 February, and it was investigating the causes of his death. Late last year, he was transferred to an Arctic penal colony considered one of the harshest prisons.  EPA/SERGEI ILNITSKY *** Local Caption *** 56288067

EPA/SERGEI ILNITSKY

Svjetski čelnici u petak iskazuju žaljenje zbog smrti ruskog oporbenog političara Alekseja Navalnog u zatvoru, a dio njih, poput američkog predsjednika Joea Bidena ili kanadskog premijera Justina Trudeaua, za njegovu smrt izravno prozivaju ruskog čelnika Vladimira Putina. 

„Ne znamo što se točno dogodilo, no nema sumnje da je Navaljnijeva smrt posljedica nečega što su učinili Putin i njegovi nasilnici”, rekao je Biden u Bijeloj kući.

„Ruske vlasti ispričat će svoju priču”, nastavio je američki predsjednik.

„No ne griješite. Ne griješite, Putin je odgovoran za Navaljnijevu smrt.”

Biden je rekao da razmišlja o dodatnim koracima kako bi se Rusija kaznila zbog smrti oporbenog političara, a za Navaljnog je naglasio da se „hrabro” usprotivio „korupciji” i „nasilju” Putinove vlade, prenosi Reuters.

Tko je bio Aleksej Navalni? Jedini čovjek kojeg je Putin odbio spomenuti po imenu, nikad nije odustao u borbi protiv ruskog korumpiranog režima

Njegova potpredsjednica Kamala Harris na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji sastala se s Navaljnijevom suprugom Julijom, iskazavši joj „tugu i bijes” zbog njegove smrti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, „bijesan i ogorčen”, rekao je kako se „u današnjoj Rusiji slobodni duh šalje u gulage i osuđuje na smrt”. Talijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je kako je to „nova tužna stranica koja predstavlja i novo upozorenje za međunarodnu zajednicu”, prenosi France Presse.

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je kako Navaljnijeva smrt podsjeća svijet kakvo je Putin „čudovište”.

“Bio je snažan borac za demokraciju, za slobode ruskog naroda. To stvarno pokazuje do koje mjere će se Putin obračunati sa svima koji se bore za slobodu ruskog naroda”, rekao je kanadski čelnik.

“To je tragedija, nešto što cijeli svijet podsjeća kakvo je čudovište Putin.”

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je šokiranost viješću o smrti ruskog oporbenog političara, pa je pozvao na „punu, vjerodostojnu i transparentnu istragu” okolnosti u kojima je umro.

Navalni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Umro je Aleksej Navalni, najžešći Putinov kritičar

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Svjetski čelnici ne biraju riječi o Putinu nakon smrti Navalnog: ‘Ovo podsjeća svijet kakvo je on čudovište’ | NACIONAL.HR – Cro24.NET

prije 2 mjeseca

[…] Izvor: Nacional […]