SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu najveći skok cijena u četiri godine

Autor:

Nakon šest dana pada, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u četiri godine jer je mogućnost odgode povećanja kamata američkog Feda ublažila strahovanja od posljedica slabljenja kineskog gospodarstva.

Dow Jones skočio je 619 bodova, ili 3,95 posto, na 16.285 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,90 posto, na 1.940 bodova, a Nasdaq indeks 4,24 posto, na 4.697 bodova.

S&P 500 indeks skočio je jučer po najvećoj stopi od studenoga 2011. godine, a na vrijednosti je dobilo svih 10 sektora tog indeksa. Najviše je, 5,3 posto, ojačao tehnološki sektor jer su cijene dionica Applea, Gogglea i Amazona skočile između 5,7 i 7,7 posto.

Taj je sektor, kao uostalom i svi ostali, posljednjih dana bio pod snažnim pritiskom zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo usporiti i rast cjelokupnog svjetskog gospodarstva. A to bi izazvalo pad prihoda i dobiti kompanija.

Da bi slabljenje kineskog gospodarstva, što je izazvalo poremećaje na globalnim financijskim tržištima, moglo utjecati i na američku monetarnu politiku, neizravno je jučer potvrdio predsjednik podružnice Feda u New Yorku William Dudley kazavši da su izgledi za povećanje kamata središnje banke već u rujnu sada manji nego što su bili prije samo tjedan dana.

Vjerojatnost da će Fed barem do kraja godine, a možda i do početka iduće, zadržati nisku cijenu novca potaknula je tržište, koje već godinama ovisi o rekordno niskim kamatnim stopama.

Ulagače su ohrabrili i dobri američki gospodarski pokazatelji. Narudžbe za trajne proizvode u srpnju su neočekivano porasle za 2 posto, dok su analitičari procjenjivali da će pasti za 4 posto.

To pokazuje da je američko gospodarstvo zasad otporno na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu.

 

  • Rast cijena zahvaljuje se i procjeni ulagača da su u posljednjih šest dana cijene dionica previše pale, pa je sada povoljna prilika za kupnju. U šest dana do utorka Dow Jones potonuo je 10,7, a Nasdaq indeks 11,5 posto.

 

Oštro je u tom razdoblju pao i S&P 500 indeks, pa je sada u odnosu na početak godine u minusu 5,8 posto.

Unatoč jučerašnjem snažnom skoku cijena dionica, analitičari nisu sigurni da je došlo do preokreta na tržištima.

“Dakako da je pozitivno kada tržište ovako odskoči. No, ne znam jesmo li dotaknuli dno i nisam siguran da idućih dana neće biti novog pada cijena. Ne može se preko noći od ekstremne nestabilnosti doći do potpuno mirnog trgovanja”, kaže Tom Manning, direktor u fondu Boston Private Wealth.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,68 posto, na 5.979 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,29 posto, na 9.997 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 4.501 bod.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)