SVJETSKA TRŽIŠTA Na Wall Street S&P 500 zaronio najniže od 2014.

Autor:

EPA/JUSTIN LANE

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks skliznuo na najnižu razinu u više od godinu dana jer je ulagače uznemirio novi oštri pad cijena nafte.

Dow Jones potonuo je 249 bodova, ili 1,56 posto, na 15.766 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,17 posto, na 1.859 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 4.471 bod.

Pad S&P 500 indeksa na najnižu razinu od listopada 2014. godine posljedica je gubitaka u devet od 10 sektora tog indeksa.

Najviše su, 2,9 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica potonuća cijena nafte na nove najniže razine u 12 godina.

Na američkom je tržištu cijena barela pala više od 6 posto, pa je po prvi puta od 2003. zaronila ispod 27 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 27,10 dolara.

  • Cijene su nafte pod pritiskom zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, što dovodi do slabljenja potražnje. S druge strane, ionako velika ponuda dodatno će porasti zbog izvoza iranske nafte nakon što su toj zemlji ukinute sankcije.

Zbog slabosti globalnog gospodarstva i visokog tečaja dolara, što umanjuje prihode američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta, ni kvartalni poslovni rezultati kompanija ne ohrabruju.

Jučer je, nakon razočaravajućeg financijskog izvješća, cijena dionice tehnološkog diva IBM-a potonula gotovo 5 posto.

S obzirom na dosad objavljene rezultate, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala više od 4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To znači da prijeti recesija zarada. Naime, zbog niskih cijena nafte, slabljenja kineskog gospodarstva i visokog tečaja dolara, zarade bi mogle pasti drugo tromjesečje zaredom.

Na zabrinutost ulagača ukazuje rast VIX indeksa ‘straha’ Čikaške burze opcija za 6 posto, što znači da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, neuobičajeno velik obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 12,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 7,8 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,46 posto, na 5.673 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,82 posto, na 9.391 bod, a pariški CAC 3,45 posto, na 4.124 boda.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)