SVJEDOKINJA ‘U slučaju Dolački imali smo naputak da ništa ne pitamo’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon krađe zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke policije u Heinzelovoj ulici, za što se sudi suspendiranom načelniku Željku Dolačkom, njegove kolege iz krim policije bili su isključeni iz rada na tom slučaju i dobili su naputak da ništa ne pitaju, posvjedočila je u srijedu voditeljica policijske kriminalističke evidencije Ivana Galović.

Opisujući na zagrebačkom Županijskom sudu atmosferu koja je vladala u sjedištu nakon što je otkrivena provala u sef, svjedokinja Galović je kazala da su svi službenici kriminalističke policije bili izuzeti od bilo kakvih postupanja te kako nije smjela znati pojedinosti o istrazi, budući je imala ključ od prostorije u podrumu u kojem se pohranjuju izuzeti predmeti.

“Imali smo upisnik u koji se upisivalo tko je i kada uzeo i vratio ključ. Prije uzimanja ključa svatko bi trebao u prostoriji za pohranu izuzetih predmeta ispuniti zahtjev kojeg je potpisivao načelnik, nakon čega bi dobio ključ. Za konkretan slučaj rečeno mi je da, ukoliko netko iz Uprave krim policije zatraži ključ, da mu ključ predam te da pritom ne postavljam pitanja jer smo bili isključeni iz rada na tom slučaju”, kazala je Galović.

Prema navodima svjedokinje, zbog sefa su iz Uprave krim policije dolazili 6. i 8. travnja te 21. lipnja 2016. “Iz Uprave krim policije ulazili su bez zahtjeva, a ja nisam evidentirala koja je djelatnica Centra za vještačenje ušla u prostoriju za pohranu jer je s njom išao Niko Haban iz PNUSKOK-a, već samo tko je uzeo ključ i vratio ga te u koje vrijeme”, ispričala je Galović.

Na pitanje zamjenika ravnateljice Uskoka Slobodana Šašića zašto je prekrižila upisano vrijeme 13,15 sati kao vrijeme izlaska tužitelja iz prostorije za pohranu 21. lipnja, svjedokinja je kazala kako se “možda radi o tipfeleru”.

Na upit sutkinje Maje Štampar-Stipić je li vodila evideniciju oduzetih predmeta te je li tko nadzirao policajce koji su bili u prostoriji za pohranu, svjedokinja Galović je kazala kako je “samo vodila evidenciju tko je uzimao ključ i vrijeme kad bi ga vratio, osim u slučaju Dolački kad smo imali naputak da ništa ne pitamo i tražimo zahtjev”.

Branitelj optuženog Dolačkog, odvjetnik Davor Cahun, podsjetio je svjedokinju kako je svjedok Denis Žlabravec u svom iskazu rekao da je ona 1. lipnja 2016. sišla s ključem do prostorije za pohranu kako bi otvorila sobu u kojoj se nalazio sef. Svjedokinja je kazala da se ne sjeća tog detalja te kako bi njezin ulazak bio evidentiran, predočivši pritom popis ulazaka i izlazaka iz prostorije za pohranu izuzetih predmeta.

Sudsko vijeće je u srijedu ponovno ispitalo i vještaka za mehanoskopiju Mirka Zebića koji je ponovio kako su vrata garaže iz kojih se liftom može doći do Dolačkovog ureda bila otvorena tijekom očevida te kako se ne sjeća da je vidio policajca na osiguranju.

Suđenje se nastavlja 7. prosinca kad će svjedočiti načelnik kriminalističke policije Antonio Gerovac koji je od Željka Prše preuzeo vođenje radne skupine koja je rješavala provalu u sjedištu zagrebačke policije. Pored Gerovca, na okolnost ulaska u prostoriju za pohranu ispitat će se i policajac iz PNUSKOK-a Niko Haban.

Uskok tvrdi da je Dolački od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. “koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao” gotovo 290 tisuća eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata.

Zbog krađe iz policijskog sefa sa svojih su dužnosti tada odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika. Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja 2016. a 10. lipnja je izašao iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka.

Komentiraj