Svjedokinja divljačkog napada huligana na policajce: “Satima smo stajali u koloni i gledali konvoje”

Oko 1500 navijača Hajduka s Maksimira odlučilo je u subotu ne otići na utakmicu na Maksimir zbog nenajavljenih pravila o kontroli transparenata. Na putu kući pratilo ih je stotinjak interventnih policajaca i sve je bilo u redu dok kolona vozila nije stigla do odmorišta Desinec, oko pola sata udaljenog od Zagreba. Tamo je bilo 16 policajaca, napalo ih je u dobro organiziranom udaru nekoliko stotina huligana. Epilog je 43 privedena, 15 ozlijeđenih navijača i 20 ozlijeđenih policajaca.

VIDEO Policija objavila snimke napada: Letjeli vatrogasni aparati, lanci, prometni znakovi…

 

Huliganskom napadu na policiju svjedočili su putnici koji su ostali satima zarobljeni na autocesti.

Lina, jedna od svjedokinja kaže kako je bila preko puta benzinske pumpe. U Zagreb se uputila na godišnjicu mature na koju, nažalost, nije stigla. “Dobra tri i pol – četiri sata smo stajali u koloni gledali konvoje policijskih auta kako prolaze i pitali što se zaista događa”, ispričala je za Dnevnik Nove TV.

Prema policiji je letjelo sve što im se našlo pod rukama, u kombi im je ubačena baklja.

Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke je rekao kako je “situacija bila do tolike mjere da je dobro da nisu policajci zapaljeniu službenom vozilu” te da su navijači “na jedan vrlo ružan i nehuman i bahat način izvršili napad na tih 16 policijskih službenika.” Koji zatim ispaljuju nekoliko hitaca.

Rašić naglašava kako ne bi rekao da su uporabili vatreno oružje nego su ga primjenili u cilju pozivanja u pomoć, odnosno zastrašivanja, kako bi odbili izravni neposredni i protupravni napad na sebe i na osoblje koje se nalazilo u benzinskoj postaji.

Je li policijsko korištenje oružja bilo opravdano? Cvrtila: “Ovisi o situaciji, trebaju se utvrditi okolnosti”

Četiri navijača zadobila ozljede od vatrenog oružja

Suad Crnica, dežurni kirurg Opće bolnice Karlovac kazao je kako ozlijeđeni nije životno ugrožen.

“Mjesto samog propcuvanja je desna potkoljenica i taj nalaz je zadovoljavajući. Nema naznake da će se nešto iskomplicirati”, rekao je kirurg.

A sve je krenulo kada dio navijača nije mogao unijeti transparentena derbi s Dinamom. Klub kao organizator prethodno je donio upute oko unošenja rekvizita i transparenata. Južna tribina ostaje prazna, navijači pod policijskom pratnjom izlaze iz Zagreba, a prema policiji, kod stajališta Desinec navijači blokiraju sve vozne trake.

Privedena 43 navijača

Dražen Diklić, zamjetnik županijske državne odvjetnice: “Preuranjeno je govoriti osim o kaznenoj odgovornosti, vrlo grubo je reći navijačke skupine, dakle pojedinacaiz te navijačke skupine. Međutim, istražit će se sve okolnosti, sve sudionike ovog događaja, je li bilo propusta u radu pojedinih službi”.

Promet je bio zaustavljen od 22 i 30 do ponoći, očevid je trajao do jutra, privedenima prijeti šest mjeseci do pet godina zatvoraza izazivanje nereda. Ako se djelo prekvalificira u napad na službenu osobu, kazne su i više.

Komentiraj