Svinjogojci blokirali cestu Đakovo – Našice: “Dok nas ne bude dovoljno, neće nas doživjeti”

Autor:

24.11.2023., Luzani - U znak potpore svinjogojcima pridruzili su se i peradari s traktorima na novom prosvjednom punktu u blizini izlaza na autocestu A3 kod naplatnih kuica Luzani. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Prosvjed poljoprivrednika na istoku zemlje primiče se drugom tjednu. Nastavlja se blokada prometnica kod graničnih prijelaza. Organizatori su na sastanku razgovarali o svojim idućim koracima. 

Nakon neuspješnog razgovora sa Savezom svinjogojaca i predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore u Županji u 10.30 sati otvoren je prvi prosvjedni punkt u Osječko-baranjskoj županiji, u Potnjanima. Svinjogojci i ostali poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak državnu cestu Đakovo – Našice na ulazu u selo Potnjane kod Đakova, čime se val prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata poljoprivrede Slavonije i Baranje proširio na Osječko- baranjsku županiju.

“Mi smo na granici klanja i neklanja. Susjedno selo udaljeno 3 km smije klati, a mi ne smijemo. Ovdje smo zbog cijele županije. Cijeli krug je u velikom problemu. Svinje su nam zdrave, a ne smijemo klati. Nama odgovara da ih koljemo u svojim domaćinstvima”, rekao je Ivica Backo, svinjogojac, Potnjani.

U Osječko-baranjskoj županiji mjere vrijede do 12. siječnja.

“Taj datum je za nas neprihvatljiv, upitno je hoće li se to meso stići osušiti. Neće biti ništa od suhomesnatih proizvoda zbog čega svinje i koljemo. Izgubit ćemo kupce, svi će se nekako snaći, otići će u trgovačke lance”, kazao je Backo.

Na cestama, poručuje, ostaju do daljnjega odnosno dok se ne dogovore.

“Tražimo ono što smo imali. Nemojte nam braniti ako su životinje zdrave. Ako niste u pravu, zašto nas maltretirate?”, upitao je vlasti.

Otvara se još prosvjednih punktova u Osječko-baranjskoj županiji.

“Ovo ne vodi nigdje. Ljudi su u velikim problemima. Moramo se smrzavati, ali nastavit ćemo ustrajati u svojim zahtjevima. Pozivam sve, tko god može nešto organizirati, neka organizira i neka se narod odazove. Dok nas ne bude dovoljno, neće nas doživjeti”, rekao je Backo.

DC 515 između Đakova i Našica zatvorena je za promet. Sav promet se odvija alternativnim pravcima, javlja HRT.

Anušić o prosvjednicima

“Razumijem ljude, osjećam potrebu pomoći im, i poznajem mnoge. Pokušavamo naći rješenje za njihove probleme. Ali moramo biti jasni – ucjene i isključivosti u ovoj situaciji nema. Ne može se na takav način pregovarati s Vladom, moramo svi sjesti za stol i normalno obaviti razgovor”, poručio je iz Donje Stubice Ivan Anušić, ministar obrane i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.

Naglasio je kako “moramo biti svjesni opasnosti i onoga što je afrička svinjska kuga učinila fondu svinjogojstva u Hrvatskoj i diljem EU-a” te dodao: “Znanost i struka nalažu ovakav način borbe protiv afričke svinjske kuge, i tu nema puno prostora za odmak”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.