Nezadovoljni svinjogojci ustraju u svojim zahtjevima. Jakopović: “Stanje sa svinjskom kugom se smiruje”

Autor:

2.11.2023., Zupanja - Svinjogojci traktorima prosvjeduju na granicnom prijelazu Zupanja - Orasje (Bosna i Hercegovina) zbog nezadovoljstva mjerama koje drzava provodi u suzbijanju africke svinjske kuge. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Svinjogojci nezadovoljni mjerama koje država poduzima radi suzbijanja afričke svinjske kuge peti dan traktorima su blokirali neke prometnice na području istočne Slavonije, zahtijevajući od Vlade i Ministarstva poljoprivrede da ispune njihove zahtjeve.

Poručuju kako neće odustati od prosvjeda, a u nedjelju su im na državnoj cesti D55 kod Županje na kojoj traktorima blokiraju prilaz graničnom prijelazu Županja-Orašje, podršku došli dati članovi Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje.

Ministarstvo poljoprivrede u međuvremenu je objavilo da je otvoreno podnošenje zahtjeva za potpora za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge te zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera, u vrijednosti od 7 milijuna eura.

Jakopović:  Stanje sa svinjskom kugom se smiruje, ali treba biti oprezan

Stanje s afričkom svinjskom kugom u Hrvatskoj se smiruje, ali još treba biti izrazito oprezan, rekao je u nedjelju predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović.

Jakopović je u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao aktualno stanje vezano za afričku svinjsku kugu (ASK), koja već pet mjeseci stvara probleme hrvatskim svinjogojcima.

“Stanje se smiruje, brojke nam to prije svega pokazuju, ali još uvijek treba biti izrazito oprezan, ne prejudicirati rezultat te samo gledati i paziti da se to ne proširuje“, dodao je.

Predsjednik HPK-a objasnio je da se, ako 14. prosinca bude doneseno pozitivno mišljenje, skidaju dvije osnovne mjere – klanje na gospodarstvima i promet živih životinja.

Jakopović je naglasio kako je u ovom trenutku najveći interes hrvatskog svinjogojstva da se situacija smiri i da ne izbije neko novo žarište.

Upozorio je da je opasnost od širenja zaraze ASK još uvijek velika jer se može dogoditi na bilo koji način, a najviše nesmotrenošću.

Na pitanje o prozivkama Stožera za obranu hrvatskog sela da Hrvatska poljoprivredna komora ne zastupa seljake, Jakopović je rekao da među prosvjednicima sigurno ima ljudi koji su u vrlo teškoj situaciji te da oni prozivaju sve po redu.

“Je li to tako – sigurno da nije. Mi iz Poljoprivredne komore, Svinjogojske udruge, Savez svinjogojaca danonoćno razgovaramo s Ministarstvom poljoprivrede, s Vladom da bi našli sve moguće puteve, ali dalje od struke jednostavno ne možemo, i ono što nam komisija naredi, moramo slušati”, dodao je Jakopović.

Pavić: Značajan pad bolesti, očekujemo 17. ili 18. prosinca da će biti moguće klanje na vlastitim gospodarstvima

A državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić ocijenio je u nedjelju neutemeljenima zahtjeve poljoprivrednika okupljenih oko Stožera za obranu hrvatskog sela i nedavno osnovanog Sindikata zaposlenih u poljoprivredni Slavonije i Baranje.

“Rekao bih da čak sam Pokrovac ovdje nije ni bitan, bitni su njegovi nalogodavci, on je samo podizvoditelj radova zajedno s gospodinom Bilićem i Pavlikom i izuzetno agresivno nastupaju zadnjih dana, pozivajući ljude da se odazovu prosvjedu. Naravno, nitko razuman se neće odazvati prosvjedu jer prosvjed je, ponavljam, neutemeljen. Mi očekujemo, s obzirom na doista značajan pad bolesti, ovaj tjedan samo dva slučaja, 14. prosinca će se glasati o Hrvatskoj i uspješnosti provođenja njenih mjera, i mi očekujemo negdje 17. ili 18. prosinca da će biti moguće klanje i promet mesa na vlastitim gospodarstvima”, rekao je Pavić.

Nezadovoljni poljoprivrednici kao najvažnija tri zahtjeva ističu prestanak eutanazije nezaraženih svinja, dozvolu prometovanja zdravim svinjama te dozvolu održavanja svinjokolja.

Golubović: Isplata štete krenula boljim tempom

Antun Golubović, predsjednik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u izjavi za N1 rekao je vezano za problem afričke svinjske kuge, da su, kako se ranije procjenjivalo, “sutra trebali ložiti vatru i klati svinje, no dogodio se slučaj zataškavanja bolesti nedaleko Vinkovaca, kada je izmaklo kontroli, i došlo je do eutanazije 100 i nešto svinja”.

“To nas je bacilo 15-tak dana ponovno na čekanje. Prije 14 dana kad smo bili na sastanku u Zagrebu, rečeno nam je da će 26. studenoga biti pušten promet sa svježim mesom ako sve bude onako kako bi trebalo biti. Ali, dogodila se neodgovornost jednog uzgajivača. Ta se situacija nije smjela dogoditi”, naglasio je predsjednik Odjela za svinjogojstvo HPK  Golubović.

Dodao je kako je isplata štete krenula boljim tempom te je krenula i mjera za pomoć kod uzgoja prasadi.

“Mi imamo izgubljenu dobit koja se do 4. prosinca treba predati preko Agroneta. Trebalo bi se dobiti oko 65 eura po krmači i do 11 eura po tovljeniku na mjesečnoj razini. Za obnovu matičnog stanja svi svinjogojci mogu po jako povoljnim uslovima obnoviti proizvodnju”, rekao je Golubović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.