Golubović: “Premijeru poručujem da ispoštuje dogovor, a seljacima da budu strpljivi”

Autor:

22.11.2022., Zupanja - Prosvjed svinjogojaca koji su nezadovoljni mjerama koje drzava provodi u suzbijanju africke svinjske kuge. Dosli su traktorima na granicu i prosvjedovali na cestama u Vukovarsko-srijemskoj zupanije. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović u nedjelju je za Dnevnik N1 televizije govorio o problemu afričke svinjske kuge te o prosvjedu svinjogojaca.

“Sutra smo trebali ložiti vatru i klati svinje. Dogodio nam se slučaj zataškavanja bolesti nedaleko Vinkovaca, kad je izmaklo kontroli, došlo je do eutanazije 100 i nešto svinja. To nas je bacilo 15-tak dana ponovno na čekanje. Prije 14 dana kad smo bili na sastanku u Zagrebu, rečeno nam je da će 26.studenog biti pušten promet sa svježim mesom ako sve bude onako kako bi trebalo biti. Ali, dogodila se neodgovornost jednog uzgajivača. Ta se situacija nije smjela dogoditi”, rekao je Golubović.

Dodao je da je isplata štete krenula boljim tempom te je krenula i mjera za pomoć kod uzgoja prasadi. “Mi imamo izgubljenu dobit koja se do 4. prosinca treba predati preko Agroneta. Trebalo bi se dobiti oko 65 eura po krmači i do 11 eura po tovljeniku na mjesečnoj razini. Za obnovu matičnog stanja svi svinjogojci mogu po jako povoljnim uvjetima obnoviti proizvodnju”, rekao je.

Komentirajući pregovore s Vladom, rekao je: “Nema pregovora? Pa mi pregovaramo svaki dan. Ali neke mjere koje se moraju poštivati, moraju se poštivati. Nisam ja krivac što se sutra ne loži vatra i ne kolju svinje. Na terenu je ispao problem koji nije smio ispasti. Normalno da se pojavljuju pojedinačni slučajevi afričke svinjske kuge. Najveći problem je što sljedećih 15-tak dana opet imamo pauzu”.

Golubović navodi da svaki prosvjed koji ima uvjete, to jest glavu i rep je legitiman. “Mora se znati što se traži i od čega se ne odstupa. Ne ograđujem se ni od jednog uzgajivača i proizvođača, ali mi je žao što su ljudi 5 dana vani. Mi se već pet mjeseci borimo s afričkom svinjskom kugom. Mnogi su ostali bez svinja, mnogi više nemaju bez čega ostati. Ostalo je sve prazno. Pitanje je kako napraviti rekategorizaciju da bude svima pristupačna, da je mogu svi riješiti. Na tragu smo jednog rješenja. Neke stvari ćemo morati promijeniti i naučiti se živjeti s afričkom kugom, onako kako su se neke druge zemlje EU-a naučile živjeti. Mi jedini imamo uzgoj za vlastite potrebe. Poštujem i onoga koji ima i jednu, i pet i 50 svinja”, poručio je za Dnevnik N1 televizije.

Istaknuo je da su uvijek za dijalog, bez obzira s kime i s kojom stranom. “Bez obziran je li to svinjogojac s jednom svinjom ili 1001 svinjom. Prosvjednicima bih preporučio da budu strpljivi još ovih spornih dana. Doći će do dijaloga. Mislite li da je nama bilo jednostavno gledati harakiri po naših 5 sela? Mi to vrijeme više ne možemo vratiti, moramo naučiti živjeti s tim visrusom. Premijeru bih poručio da ispoštuje ono što je dogovoreno na tom sastanku”, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.