Svijet u slici No. #891

  • Irska je postala prva zemlja na svijetu koja je putem referenduma legalizirala gay brakove
  • Završetak sezone rižine žetve na otoku Sumatri znak je da može početi tradicionalni Pacu Jawi
  • Život u glavnom nepalskom gradu Katmanduu polako se vraća u normalu

 

REFERENDUM U IRSKOJ

Irska je na referendumu održanom prošlog petka postala prva zemlja na svijetu koja je na referendumu legalizirala gay brakove. Nakon što su pobrojani glasovi u sve 43 izborne jedinice, rezultati su pokazali da je čak 62,1 posto građana Irske glasalo “za”, dok je 37,9 posto bilo “protiv”. U brojkama to znači da je istospolne brakove podržalo 1.201,607 birača, a protivilo se njih 734.300. Ukupan odaziv na referendum bio je 60,5 posto.

FOTO: Charles McQuillan/Getty Images
FOTO: Charles McQuillan/Getty Images
FOTO: Charles McQuillan/Getty Images
FOTO: Charles McQuillan/Getty Images
KROZ KALJUŽU NA GOVEĐI POGON

Završetak sezone rižine žetve na otoku Sumatri znak je da može početi tradicionalni Pacu Jawi. Pacu Jawi znači “utrka krava kroz blato”, a tradicija njegova održavanja stara je cijelo stoljeće. Noge jahača jarmom su pričvršćene za trupove dvaju goveda. Uzlovi su labavi, pa se nerijetko događa da se životinjski par usred utrke raziđe: krave krenu svaka na svoju stranu ostavljajući džokeja u sredini da, praćen oduševljenjem publike, zaroni u bljuzgu od balega i blata. U jurnjavi se jahači rukama pridržavaju za kravlji rep koji je ujedno i papučica gasa.

FOTO: Robertus Pudyanto/Getty Images
FOTO: Robertus Pudyanto/Getty Images
ŽIVOT POSLIJE POTRESA

Život u glavnom nepalskom gradu Katmanduu polako se vraća u normalu nakon niza katastrofalnih potresa koji su pogodili ovu zemlju. Iako
je većina zgrada uništena, Nepalci svoje svakodnevne poslove obavljaju na otvorenom, pa je u gradu tako ponovno otvorena i brijačnica. U
Nepalu je zabilježeno 37 potresa jačine većinom između 4 i 5,7 stupnjeva po Richteru, dok je najjači bio jačine 7,8 stupnja koji je to područje pogodio 24. travnja. Prema posljednjim podacima, u potresima je poginulo oko deset tisuća ljudi.

FOTO: Xinhua/Sunil Shar/Authorized by ytfs/Photoshot
FOTO: Xinhua/Sunil Shar/Authorized by ytfs/Photoshot

Komentiraj