Svijet u slici No. #883

[quote_box_center]

  • Pravoslavni svećenik blagoslovio je posadu i letjelicu Sojuz TMA-16M uoči polijetanja
  • Rodbina oplakljuje žrtve stampeda u blizini Dhake, glavnog grada Bangladeša, u kojem je poginulo deset hinduističkih hodočasnika
  • Situacija u palestinskom gradu Nablusu ponovno se pogoršala prošlog tjedna

[/quote_box_center]

BLAGOSLOV ZA REKORD

Pravoslavni svećenik blagoslovio je posadu i letjelicu Sojuz TMA-16M uoči polijetanja prošloga petka. Na čelu posade ruski je kozmonaut Genadij Padalka, a s njim su u orbitu krenuli i Rus Mihail Kornijenko i Amerikanac Scott Kelly. Kornijenko i Kelly će na Međunarodnoj svemirskoj stanici provesti godinu dana, što je rekordna dužina misije za jednog astronauta NASA-e. Padalka će se vratiti na Zemlju za pola godine, a za 365 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici Kelly i Kornijenko će izvesti više od 400 eksperimenata, čiji je cilj proučavanje opasnosti za psihičko i fizičko zdravlje čovjeka tijekom dugotrajnog boravka u svemiru.

27.3.2015. Bajkonur
FOTO: JAPARIDZE MIKHAIL/PHOTOSHOT
FOTO: JAPARIDZE MIKHAIL / PHOTOSHOT
FOTO: JAPARIDZE MIKHAIL/PHOTOSHOT
10 MRTVIH U STAMPEDU

Rodbina oplakljuje žrtve stampeda u blizini Dhake, glavnog grada Bangladeša, u kojem je poginulo deset hinduističkih hodočasnika. Stotine tisuća osoba kretale su se prema obalama rijeke Brahmaputre na ritualno kupanje prilikom godišnjeg hinduističkog hodočašća, kad je došlo do nesreće. Lokalni dužnosnici potvrdili su da je u nesreći poginulo sedam žena i tri muškarca, a ozljeđeno je još pedeset osoba. Hodočašće obično svake godine privuče milijun hodočasnika duž rijeke koju hinduisti smatraju svetom.

mrtvi u stampedu
FOTO: ZAKIR HOSSAIN CHOWDHURY
NOVI PROSVJEDI U PALESTINI

Situacija u palestinskom gradu Nablusu ponovno se pogoršala prošlog tjedna jer su Palestinci krenuli u novi val prosvjeda protiv izgradnje židovskih naselja u tom dijelu Zapadne obale. Izraelci ne odustaju od gradnje naselja u selu Kufr Qadoom nedaleko od Nablusa, usprkos žestokom protivljenju Palestinaca koji smatraju da je to oblik okupacije njihova teritorija.

MIDEASTNAB_ZB950_262302_0018
FOTO: EMAD DRIMLY/PHOTOSHOT

Komentiraj