FaH

“SVIJET BEZ NUKLEARNOG ORUŽJA”: John Kerry stigao u povijesni posjet Hirošimi

Američki državni tajnik John Kerry je doputovao u Hirošimu, prvi posjet nekog američkog državnog tajnika tom japanskom gradu na koji je u kolovozu 1945. bačena atomska bomba i gdje se u nedjelju zauzeo za “svijet bez nuklearnog oružja”.

Njegov zrakoplov je ujutro stigao u vojnu bazu Iwakuni, odakle se uputio u Hirošimu koja je prvi put domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja skupine G7 koji treba trajati do ponedjeljka.

John Kerry je tako najviši dužnosnik vlade Sjedinjenih Država koji je dosad posjetio Hirošimu. G. 2008. tadašnja predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, također je posjetila taj grad.

Američki državni tajnik će u ponedjeljak zajedno s japanskim ministrom vanjskih poslova Fumiom Kishidom, rođenim u Hirošimi, i s drugim ministrima G7 posjetiti Muzej mira a zatim će odati počast 140.000 žrtava američkog bombardiranja 6. kolovoza 1945.
U razgovoru koji je u nedjelju objavio mjesni list Chugoku Shimbun, Kerry nije bio jasan glede posebne važnosti svog posjeta kojemu se pridaje velika simbolična vrijednost i nije htio govoriti o krajnje osjetljivom pitanju traženja oprosta i žaljenja koje bi trebao izraziti Washington.

Upitan o svojoj “potpori svijetu bez nuklearnog oružja”, američki državni tajnik je podsjetio da je “predsjednik (Barack) Obama radio na promicanju tog cilja i iznio viziju svijeta bez nuklearnog oružja”, smjerajući na poznati govor u Pragu u travnju 2009.

Američki predsjednik je nedavno u Washingtonu bio domaćin susreta na vrhu o “nuklearnoj sigurnosti” na kojemu je prevladala tema terorističke prijetnje i na kojemu je opetovao svoj cilj.

“Da, SAD već dugo radi na nuklearnom razoružanju u svijetu”, naglasio je Kerry za japanski list.

Komentiraj