Svetina: Tražit ćemo angažman UEFA-e, neka klubovi analiziraju ponašanje svojih navijača

Autor:

03.09.2019., Zagreb - U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzana je svecana akademija Zagrebackog nogometnog saveza, povodom obiljezavanja 100. obljetnice Zagrebackog nogometnog saveza. Tomislav Svetina.rPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Buran tjedan bio je u hrvatskom nogometu, curenje snimki iz VAR sobe uzdrmalo je cijelu nogometnu javnost. Hrvatski nogometni savez je na udaru kritika sa svih strana, a cijelu situaciju je za ‘Stadion’ HRT-a komentirao izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina.

“Dosta intenzivan i buran tjedan. Dogodila su se neovlaštena curenja informacija iz VAR sobe. HNS je to prijavio nadležnim tijelima. U javnom prostoru imali smo hektiku oko tih snimki, sudaca i analiza. Puno toga je izrečeno, a mislim da je i pređena granica. Vrijeme je da se lopta spusti na zemlju, vrijeme je da se stvari analiziraju i donesu kvalitetne odluke”, poručio je.

Problem je sadržaj, neprimjerene riječi i stavovi sudaca u komunikaciji. “Slažem se. Pojavila se neprimjerena komunikacija sudaca i ona je za svaku osudu. Ne braneći suce, ali kako se sad komunicira u vašoj režiji, kako je izgledala komunikacija u studiju Dore kad je nestalo signala? To su stresne situacije, no ne sporim da je bilo neprimjereno. Analizirat ćemo sve, i to kroz neovisno tijelo, tražit ćemo i angažman UEFA-e, to će biti neovisna analiza i istražit ćemo jesmo li ili nismo na dobrom putu”, dodao je za HRT.

Svetina je rekao da je Bruno Marić dao ostavku iz osobnih razloga. “Dobio je niz prijetnji, zatražio je i policijsku zaštitu, to je bio osnovni razlog zašto je predsjedniku Kustiću opodnio ostavku, koju su on i Izvršni odbor prihvatili”, pojasnio je pa dodao da će brzo izaći s konkretnim zaključcima, u sljedećem tjednu svakako. “S neovisnim tijelom, koje će analizirati svo ovo ponašanje i način rada VAR-a, pregledat ćemo kako VAR radi i što jest a što nije u redu“, najavio je.

Upitan zna li se Marićev nasljednik i treba li se ljude smjenjivati zbog psovki, odgovorio je: “Saznat ćemo to sljedećeg tjedna. Komisija ima šest članova, suce delegira gospodin Novak, koji ostaje. Da bi se nekoga smijenilo treba navesti razloge. Treba li smijeniti sve zato što su psovali? Vidjet ćemo jesu li se poštivali protokoli u VAR-u , kad to vidimo donijet ćemo konkretne odluke.”

Istaknuo je da smo svjedoci svakog tjedna koliko se pritisaka događa prema sucima, sa svake klupe. “Pritisci su prisutni, ali sudac im se mora znati othrvati. Pritisci nisu privilegija hrvatskog nogometa, ima ih svugdje. Jučer je sudac na utakmici Valencia – Real Madrid dosudio kraj dok se još igralo, kako bi to izgledalo da se desilo kod nas? Idemo analizirati i spustiti loptu na zemlju, ali da svatko pođe od sebe. Neka klubovi analiziraju ponašanje svojih navijača. Niti jedan klub nije osudio ponašanje svojih navijača”, poručio je.

HNS je pokrenuo postupak protiv prvog čovjeka Lokomotive i člana IO-a Božidara Šikića. “Neprimjeren istup gospodina Šikića, ljudi koji vode klubove i usto obnašaju funkcije u IO-u moraju biti umjereniji, moraju shvatiti ozbiljnost situacije”, objasnio je.

Na pitanje što se još može poduzeti da sucima bude lakše, rekao je: “Nekad su se prijenosi radili s četiri kamere. Mi smo uveli produkciju sa šest, derbiji se rade s osam, sad će se utakmice koje odlučuju o prvaku raditi s 10 kamera, znači HNS ulaže. Postoji mantra da HNS brine samo o reprezentaciji, a da je liga u drugom planu, ali HNS je ugovorio 44 milijuna za prava za ligu, u terene je uložio devet milijuna eura, onda u 32 travnjaka s umjetnom travom, to je skoro 70 milijuna eura, to je sve uloženo u klubove, u svim ligama i na svim razinama. A u konačnici, ta reprezentacija je simbol Hrvatske.”

Istaknuo je da su spremni za strane suce, ali dodaje da su neki klubovi bili protiv. “Čak su tražili izričito da im ne sude. Mi smo spremni da sude strani suci, spremni smo da VAR komunikacija nakon svakog kola, ako postoji bilo kakva sumnjiva ili sporna situacija, bude objavljena, da cijela javnost ima uvid u to što se događa”, rekao je pa zaključio da treba isticati pozitivne stvari: “Treba smanjiti strasti, greške su moguće, ali mislim da se ne radi o namjernim greškama.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.