SVETI IVAN ZELINA Pozivamo vas na 48. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske od 3. do 4. lipnja

promo

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na 48. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske koja se održava 3. i 4. lipnja u Gradu Svetom Ivanu Zelini.

Događanja će započeti u petak stručnim predavanjima i radionicama. Mirjana Herak Čustić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorit će o folijarnoj analizi kao ključu uspjeha u vinogradarstvu i vinarstvu. Nakon nje slijede dvoje gostiju iz Francuske: Pierre-Yves Bournerias, Institut Oenologique de Champagne održat će predavanje na temu „Proizvodnja pjenušavog vina klasičnom metodom; pregled tehnologije proizvodnje“, a Eric Taillet, pokrajina Champagne „Prezentaciju i degustaciju šampanjaca francuske vinarije Eric Taillet“.

Sljedeće na rasporedu je Forum 48. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, gdje će okupljene pozdraviti Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, zatim Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline te na kraju i Davor Romić, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske. Nakon njihovih pozdravnih govora slijedi panel-rasprava u kojoj će sudjelovati istaknuti stručnjaci, predstavnici vodećih hrvatskih vinarija, strukovnih udruženja i proizvođača vina. Tema će biti „Trendovi i perspektive razvoja vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj“, a panel će moderirati Božica Babić iz Poslovnog dnevnika. Uvodno izlaganje dat će Doc dr. sc. Darko Preiner na temu: „Trenutni značaj i potencijal autohtonih sorata za razvoj hrvatskog vinogradarstva“.

Centralni događaj večeri je ceremonija otvorenja Izložbe i dodjele nagrada najbolje ocijenjenim vinima, a treba i naglasiti da je za ovogodišnju Izložbenu prijavljeno rekordnih 313 uzoraka vina. Prva večer završava zabavnim programom i nastupom tamburaškog sastava Milenij.

Subota je također bogata različitim događanjima. U 16 sati počinje program pod nazivom Hrana i vino, u sklopu kojeg će se održati kulinarski show. Posjetitelji će moći uživo pratiti kako foodblogerice poznate pod imenima „The slice of life“, „Tiha u zemlji slatkiša“, „Om & nom“ pripremaju hranu, uz koju će vina ljubljivati Darko Lugarić, predavač i sommelier Hrvatskog sommelierskog kluba. Sve ovo moći će se i degustirati, a za one željne znanja istovremeno će se u prostoru za stručne radionice održavati nekoliko predavanja. Tako će se pod vodstvom Ivane Puhelek moći degustirati Kraljevina Zeline, robna marka vina Zagrebačke Županije. „Široko o vinima“ naziv je prezentacije i kušanja predikatnih vina vinarije Graben, vlasnika Janeza Šekoranje iz Bizeljskog, a predavačica će biti Zala Šekoranja. I na kraju ovog dijela, Marin Mihaljević Žulj, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirat će prezentaciju na temu: „Bolesti vina i kako ih prepoznati?“

Slijedi izbor za Kralja Zelinskih gemišta. Natjecatelji će kroz set pitanja pokazati svoje znanje u poznavanju gemišta, sorti vina, omjeru vina i vode i sl., a na kraju će se natjecati u brzom ispijanju gemišta i plesat će bečki valcer sa vinskom kraljicom. U svakom slučaju zabava je zajamčena i natjecateljima i publici, a bit će zanimljivo vidjeti i hoće li Petar Devčić, prošlogodišnji Kralj zelinskih gemišta uspjeti obraniti titulu.

U goste nam ponovno dolazi Viktor Drago, koji je sa svojom modnom revijom prošle godine oduševio Zelinčanke. Ovaj put u sklopu modne večeri, koju priprema, Viktoru Dragi društvo će praviti dizajnerice Etna Maar i Katarina Đale te posebne gošće: Tihana Harapin Zalepugin, Zvončica Vučković i Branka Habek.

48. Izložba vina kontinentalne Hrvatske završava koncertom Ivana Zaka.

Valja još i naglasiti kako se sva događanja održavaju u Gradskoj sportskoj dvorani, u centru Svetog Ivana Zeline. Ulaz na 48. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske je besplatan, dok je cijena čaše s kojom je moguće neograničeno degustirati vina prijavljena na ocjenjivanje 50 kuna i moći će se kupiti na ulazu u dvoranu. Posjetiteljima će tijekom dana biti na raspolaganju i drugi brojni sadržaji, poput besplatnih degustacija vina brojnih izlagača iz Hrvatske i inozemstva, sajma hrane, izlagačkih prostora i dr.

Izložbu organizira Grad Sveti Ivan Zelina pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i uz supokroviteljstvo Zagrebačke županije, uz podršku Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline te uz partnerstvo Hrvatske gospodarske Komore, Komore Zagreb.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]