Egipatske vlasti “ubrzano rade” na lociranju hrvatskog taoca Tomislava Salopeka kojeg je oteo egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države (IS) i prijeti mu pogubljenjem, objavilo je u petak egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Informacija je objavljena dok raste zabrinutost za sudbinu Tomislava Salopeka, zaposlenika francuske tvrtke, s istekom ultimatuma te radikalne sunitske skupine koja je u srijedu zaprijetila da će ga pogubiti za 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi muslimanske žene iz zatvora.

“Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen”, izvijestilo je egipatsko ministarstvo nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s kolegom Samehom Šukrijem u Kairu a prenosi France presse.

Njemačka agencija dpa piše da je neimenovani izvor iz egipatske policije kazao: “Ne znamo ništa o zatočenicama u egipatskim zatvorima koje spominje” Islamska država. “Intenziviramo napore kako bi pronašli počinitelje i spasili žrtvu”, dodao je izvor.

Egipat pojačao potragu za Salopekom

Egipatske vlasti pojačale su potragu za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom kojem Islamska država prijeti smrću, objavio je neovisni list al-Masri al-Jum.

Egipatska policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka, prenosi dpa. Istraga je pokazala da se vjerojatno nalazi negdje na području egipatske Zapadne pustinje ili da je odveden u susjednu Libiju gdje Islamska država ima čvršće uporište.

Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. U srijedu popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. Po tome, ultimatum istječe u petak popodne.

“Ne znamo ništa o zatočenicama o kojima govori IS”, rekao je neimenovani egipatski policijski izvor. “Intenzivirali smo potragu za počiniteljem i nastojimo spasiti žrtvu”, dodao je.

“Molim vas pustite mi sina”

“Molim vas pustite mi sina”, apel je kojeg je Zlatko Salopek, otac otetog Hrvata Tomislava Salopeka, uputio džihadistima Islamske države u razgovoru za francusku agenciju AFP.

“Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo”, kazao je Zlatko Salopek novinarima AFP-a u svom obiteljskom domu u Vrpolju Salopek je otet 22. srpnja u Kairu. U Egiptu je radio kao menadžer za francusku tvrtku Company General Geoscience. Salopeka su džihadisti oteli na putu prema poslu; vozača su izvukli iz automobila i ostavili na cesti, te oteli mladog hrvatskog državljanina. U automobilu su kasnije pronađeni Salopekovi osobni dokumenti.

Zlatko Salopek zahvalio je i francuskim vlastima na svemu što čine kako bi njegovog sina vratili kući ..Podsjećamo, u srijedu poslijepodne Islamska država objavila je snimku u kojoj zarobljeni Tomislav na koljenima objavljuje kako će, ukoliko egipatske vlasti u roku od 48 sati ne oslobode zatvorene muslimanke, biti ubijen.

 

  • Vojni analitičari i stručnjaci za sigurnost već su ranije kazali kako su male šanse za spas Tomislava Salopeka.

 

“Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i iz Hrvatske sam. Oženjen sam za Natašu, a imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku u Kairu u Egiptu. Vojnici Islamske države ulovili su me 22. srpnja. Žele me zamijeniti za muslimanske žene koje su u egipatskim zatvorima. To se mora dogoditi u roku od 48 sati. U suprotnom, ubit će me”, poručuje Salopek.. “Zahvaljujem Francuskoj na svemu što su do sada napravili i molim ih da surađuju s egipatskim vlastima kako bi spasili mog sina”, rekao je Zlatko Salopek.

U Kairo je jučer  otputovala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Sa sobom je povela i Natašu Salopek, suprugu otetog Hrvata. U Kairo je Pusić otputovala u dogovoru s egipatskim vlastima.

Vojni analitičari i stručnjaci za sigurnost već su ranije kazali kako su male šanse za spas Tomislava Salopeka. Dosadašnja iskustva s džihadistima Islamske države ne daju razloga za optimizam. Sličnu stvar je u razgovoru za HRT ponovio i bivši veleposlanik RH u Egiptu Daniel Bučan.

“Načelno su u ovakvim situacijama šanse poprilično ograničene jer državne vlasti ne žele pregovarati i popuštati teroristima. Bojim se da za to egipatske vlasti nisu spremne. Naša diplomacija očito čini sve što može, ali oslobađanje ovisi o egipatskim vlastima i bojim se da neće pokazati slabost pred teroristima”, kaže Bučan.

 

 

 

Komentiraj