SVE JE MANJE NADE Rekorderka u ronjenju na dah nestala pod morem u nedjelju

Autor:

Svjetska rekorderka u ronjenju na dah, Ruskinja Natalia Molchanova (53) nestala je u nedjelju ispod površine mora te se pretpostavlja da se utopila. Ruskinja je zaronila kod Formentere, u blizini španjolskog otoka Ibize, ali nikada nije isplivala na površinu. Potraga za svjetskom rekorderkom i dalje traje, ali nade je sve manje, a stručnjaci ističu kako je vjerojatno stradala zbog jakih podvodnoh struja, prenose svjetski mediji.

U potragu su se uključili podvodni roboti, helikopteri, brodovi i ronioci, ali bez ikakvih tragova. U Španjolskoj je ronila na 30 do 40 metara, što za nju ne bi bio nikakav problem. Mjesto na koje je zaronila je poznato po jakim strujama, ali ona je, ističu prijatelji i kolege, bila dobro upoznata s time. “Ali, more je nepredvidivo bez obzira na to koliko vi trenirali. Ako vas uhvate jake struje i odvedu u krivom smjeru ne postoji ništa što možete učiniti”, rekao je njen prijatelj Stephen Whelan.

 

  • Njezina strast za ronjenjem na dah ‘toliko se duboko urezao u nju da mu je posvetila čitav život’, ističe njezina obitelj. Bila je konkurentna plivačica kao mlada žena, ali napustila je sport kako bi imala obitelj, a ronjenjem na dah počela se baviti oko 20 godina kasnije. Osvojila je najviše medalja u ronjenju na dah, te postavila 41 svjetski rekord.

 

“Natalija je puno trenirala, mogla je držati dah devet minuta, mogla je zaroniti do dubine od 101 metra s perajama”, navodi se u priopćenju njene obitelji. Također je osnovala i bila predsjednica Ruske federacije za ronjenje na dah, te je stvorila ‘jednu od najvitalnijih zajednica rekreacijskog ronjenja na dah u svijetu’.

Iza sebe je ostavila dvoje odrasle djece – sina Alekseja koji je i sam prvak u ronjenju na dah, te kćer Oksanu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)