SVATKO NA SVOJU STRANU Milanović, Jandroković i Plenković rame uz rame, ovako izgleda ‘političko zatišje’

Autor:

25.04.2024., Velika Gorica - Svecani docek prvih sest od ukupno 12 visenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske u vojarni "Pukovnik Marko Zivkovic". Gordan Jandrokovic, Zoran Milanovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Nabava višenamjenskih borbenih aviona Rafale predstavlja znatan doprinos Hrvatskoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu, složili su se u četvrtak predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković na dočeku prvih šest borbenih zrakoplova Rafale u Velikoj Gorici.

Sva trojica zahvalila su hrvatskim braniteljima, posebno prvim pilotima, na njihovoj žrtvi i hrabrosti u Domovinskom ratu i naglasila da bez toga ovo danas ne bi bilo moguće.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Milanović je na početku pozdravio i Plenkovića i Jandrokovića. Čestitao je svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Naglasio je da se radi o gotovo najmodernijim zapadnim borbenim avionima. “Kako se kaže, to će nam biti dobro”, kazao je.

Dok je Milanović imao govor, Plenković je gledao u mobitel. U rijetkim trenucima kada nije gledao u mobitel, Plenković je uzdisao.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zrakoplovi su stigli dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

NIKAD BLIŽE Pogledajte snimku preleta Rafalea u Hrvatskoj

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.