Najmanje tri seksualna napada događaju se svakog dana u kanadskim vojnim snagama, a izvode ih uglavnom  nadređeni, pokazali su rezultati istrage objavljeni u ponedjeljak.

Oko 960 pripadnika kanadskih oružanih snaga izjavilo je da su prošle godine bili žrtve neželjenih seksualnih kontakata, uznemiravanja ili silovanja, kaže ispitivanje u kojem je odgovore dalo više od polovice (43.000) pripadnika oružanih snaga.

Ti podaci pokazuju da se nije stalo na kraj seksualnim napadima u vojsci, više od godinu dana nakon izvješća da se radi o sredini nesklonoj ženama i LGBT zajednici.

Oni jasno pokazuju i neučinkovitost poduzetih mjera za rješavanje problema. “Odgovori na anketu navode na razmišljanje”, izjavio je u ponedjeljak šef glavnog stožera, general Jonathan Vance na konferenciji za novinare.

Neželjeni seksualni kontakti (840 slučajeva) su najčešći oblik napada.

Po prilici svaka četvrta žrtva prijavi napad, a ostale strahuju od negativnih posljedica prijave ili ne vjeruju u proces tužbe, rekli su sudionici ankete.

Više od svake četvrte žene (27 posto) je izjavilo da su bile žrtve seksualnih napada najmanje jednom od ulaska u vojsku, dok je među muškarcima to bio slučaj s njih 3,8 posto.

Oko 10.000 žena služi rok u redovnoj kanadskoj vojsci.

Komentiraj