Sutra testno slanje poruka za uzbunjivanje: Zašto ih se ne može isključiti na vašem mobitelu?

“Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama“ ili skraćeno SRUUK stiže u Hrvatsku, a u subotu će od 9 do 13 sati svim građanima u Hrvatskoj stići testne poruke kako bi se sustav testirao.

Načelnik sektora 112 Civilne zaštite RH Davor Spevec za N1 je objasnio kako će to funkcionirati, u kojim će situacijama građani dobiti ovakve poruke, ali i zašto nije moguće isključiti mogućnost primanja ovakvih upozorenja.

“Nadamo se da je sve spremno, tjednima već testiramo sustav u laboratorijskim uvjetima, ali dok ne pokušamo poslati poruke na milijune mobilnih uređaja, nećemo znati je li sve u redu. Počinjemo sutra u 9 sati s Vukovarsko-srijemskom županijom, jednom manjom županijom da vidimo funkcionira li sve kako treba. Onda ćemo od 10 sati krenuti regionalno slati poruke. Završavamo u 13 sati s Istarskom i Primorsko-goranskom županijom. Građani grada Zagreba će biti na redu od 12 sati”, naveo je Spevec.

Objasnio je i kako će to ubuduće funkcionirati. “Na područje koje je ugroženo nekom potencijalnom krizom poslat ćemo poruku građanima da se nešto sprema i uputu kako da postupaju, koje mjere poduzimati da se smanji šteta, da zaštite sebe i svoje obitelji.”

Kako će poruke funkcionirati u stvarnosti?

Otkrio je i kako će te poruke u stvarnosti izgledati i kakve će upute građani dobiti u kriznim situacijama.

Sprema se poplava, bilo bi pametno da se evakuirate ili sklonite stvari na više katove, sklonite stoku i slično. Mislimo koristiti sustav za sve potencijalne ugroze, od poplave, požara, zagađenja vode i zraka, do nuklearno potencijalno opasnog događaja – sve što se može dogoditi”, kazao je Spevec.

Za potrese se neće koristiti

Za potres se se neće koristiti sustav: “Ne možemo predvidjeti potres, ali ćemo u slučaju potresa moći naknadno građanima poslati informacije gdje mogu potražiti pomoć, gdje se nalaze mjesta za zbrinjavanje, hrana i slično.”

Kaže da je velika većina građana zadovoljna, ali neki su pitali i kako se ta opcija uzbunjivanja može isključiti: “Nažalost, to nije moguće jer takav sustav moramo imati temeljem europskih direktiva i naših zakona i sigurnost i zaštita građana je iznad neke komocije. Sustav ćemo koristiti vrlo racionalno, samo u kriznim situacijama, građani neće biti opterećeni tim porukama.”

Dodaje da sve zemlje koje su članice Europske unije moraju uvesti ovakav sustav.

U subotu slanje testnih SMS poruka za rano uzbunjivanje u Hrvatskoj

Komentiraj

nacional banner
nacional banner