HINA/ Denis CERIĆ

Sutra se ipak neće birati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Hrvatski sabor u ovaj petak ipak neće birati ‘novo’ Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, nego će to, po svoj prilici, učiniti idućeg petka, 16. veljače, a sadašnjem Povjerenstvu mandat istječe u nedjelju, 11. veljače.

Predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanje Ante Sanader sazvao je za sutra ujutro sjednicu Odbora na kojoj se treba utvrditi jedinstvena završna lista za izbor predsjednika i četiri člana Povjerenstva.

Odbor će tu listu poslati Saboru koji bi je, neslužbeno se doznaje, u dnevni red trebao uvrstiti u srijedu, raspraviti u četvrtak, a o samom Povjerenstvu glasovati u idući petak. To znači da to tijelo slijedeći tjedan neće “postojati”, jer zakon ne predviđa produženje mandata sadašnjem do izbora novog Povjerenstva.

Hoće li na listi Odbora biti imena deset kandidata ili svih 28 koji su udovoljili formalnim uvjetima i s kojima je u rujnu Odbor razgovarao, u četvrtak se nije moglo doznati, baš kao ni o mogućim imenima. Doznaje se samo kako je SDP sklon da na čelu Povjerenstva ostane sadašnja predsjednica Dalija Orešković koja se, kao i svi ostali članovi Povjerenstva, Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregići Boris Spudić, prijavila za još jedan mandat.

U Povjerenstvo žele i bivša ministrica Bernardica Juretić Rožman, bivša članica DIP-a Aleksandra Jozić-Ileković, predsjednica TIH-a Davorka Budimir, pravnica, sociologinja i sveučilišna profesorica Antoniju Petričušić, GONG-ovi Dragan Zelića i Duje Prkut, stručnjak za kompjutorski kriminal i dječju pornografiju Ognjen Haramina, bivši HDZ-ov zastupnik u Županijskom domu Dragan Papac, ekonomistica Marijana Baković, Ivan Klapšić, Nataša Novaković, Marin Orlović, Tončica Božić, Pavita Barun, Davor Herek, Dunja Holcer, Milorad Kardum, Aleksej Lebeda, Josip Pandurević, Sanja Silaj Zeman, Tatjana Holjevac.

Predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Hrvatski sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Komentiraj