Suša na Rajni prijeti propašću njemačkih bazičnih industrija, a u Kini ugrožena vodoopsrkba

Čelnici njemačke industrije oglasili su uzbunu zbog pada vodostaja koji utječe na komercijalni brodski promet na Rajni, dok je u Kini ugrožena vodoopsrkba.

“Samo je pitanje vremena kada će tvornice kemijske ili industrije čelika morati zatvoriti, mineralna ulja i građevinski materijali više neće stizati na odredišta, a transport velikog i teškog tereta više neće biti moguć”, rekao je u utorak dužnosnik udruge njemačke industrije BDI.

Posljedice bi bila uska grla u opskrbi, smanjenje ili gašenje proizvodnje i prisilni godišnji odmori zaposlenih, kazao je Holger Lösch.

Prebacivanje prijevoza industrijske robe s rijeke na cestu i željeznicu stvorilo bi samo nove probleme budući da željeznička mreža ne funkcionira dobro i da nema dovoljno vozača kamiona, objasnio je zamjenik čelnika udruge njemačke industrije.

Vodostaj rijeke Rajne dodatno se smanjio u utorak na jednoj od referentnih mjernih točaka u blizini njemačko-nizozemske granice. Mjerni podaci u gradu Emmerichu pokazali su pad vodostaja za četiri centimetra u odnosu na ponedjeljak ujutro.

Dubina kanala kod Emmericha iznosila je tada još uvijek gotovo dva metra, što je dovoljno za komercijalni brodski promet. No, skiperi moraju pozorno provjeravati količinu tereta kako gaz ne bi bio predubok i kako brod ne bi zaglavio u riječnom koritu.

Uprava za riječni i pomorski promet donekle je umirila kompanije, prognoziravši u utorak da će vodostaj Rajne idućih dana porasti, prvo u gornjem toku. No, olakšanje će biti kratkog daha jer bi nakon toga vodostaj ponovo trebao pasti, napominje agencija dpa.

Kina poduzima hitne mjere kako bi dovela više vode u slijev rijeke Jangce pogođen sušom, raspoređujući sredstva za pomoć, ‘sijući’ oblake i razvijanjem novih izvora opskrbe, dok rekordno jaki toplinski val oštećuje usjeve i pogađa stoku.

Ministarstvo vodnih resursa obavijestilo je u srijedu suša u cijelom slijevu rijeke Jangce “nepovoljno utječe na sigurnost pitke vode za ruralno stanovništvo i stoku, te na rast usjeva”.

Pozvalo je regije da naprave točne procjene situacije u područja pogođenim sušama i da osmisle planove za održavanje zaliha vode, uključujući privremeni prijenos vode, razvoj novih izvora i proširenje mreže cjevovoda.

Kako bi se potaknula nizvodna opskrba najveća kineska hidroelektrana Tri klanca također će povećati ispuštanje vode za 500 milijuna kubičnih metara u sljedećih 10 dana, rečeno je u utorak.

Dio stoke iz područja pogođenih sušom privremeno je preseljen u druge regije, priopćilo je ranije ovog tjedna ministarstvo financija.

U srijedu je pokrajina Hubei u središnjoj Kini postala posljednja koja je predstavila opsežan program utjecaja na vremenske uvjete, raspoređivanjem zrakoplova koji će ispaljivati šipke srebrnog jodida u oblake kako bi izazvali kišu.

Neke regije oko Jangcea također su pokrenule programe “sijanja oblaka”.

Toplinski val u Kini sada traje 64 dana, što ga čini najduljim od početka potpunih mjerenja 1961. godine, objavili su u srijedu državni mediji pozivajući se na podatke Nacionalnog klimatskog centra.

Broj meteoroloških postaja koje bilježe temperaturu od minimalno 40 stupnjeva Celzijevih dosegao je 262, što je ujedno i najveći broj.

Osam ih je zabilježilo temperaturu od 44 Celzijeva stupnja.

Postojano visoke temperature nastavit će se u Sečuanskom bazenu i velikim dijelovima središnje Kine do 26. kolovoza, prognoziraju kineske vlasti.

“Poseban slučaj” visokog tlaka iz suptropskog područja zapadnog Pacifika vjerojatno je uzrok ekstremne vrućine, rekao je Cai Wenju, istraživanje klime s CSIRO-a, australskog nacionalnog instituta za znanstveno istraživanje.

Komentiraj