Američka savezna sutkinja Ann Donnelly spriječila je izgon iz SAD-a ljudima koji imaju važeće vize, odobrene izbjegličke papire i druge legalne papire za ulazak u SAD, prenose svjetski mediji.

Tisuće ljudi izašle su na ulice i zračne luke kako bi prosvjedovali protiv odluke američkog predsjednika. Trumpova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima Hillary Clinton izrazila je potporu prosvjednicima protiv Trumpove uredbe. “Stojim uz ljude koji su se okupili večeras širom zemlje braneći naše vrijednosti i naš ustav. Mi nismo to”, napisala je na Twiteru.

Donnelly je primila tužbe organizacija za ljudska prava i zabranila izgon osoba koje imaju dokumente na temelju kojih mogu ući u Sjedinjene Države. Prema podacima pogranične službe, između 100 i 200 oosba zadržano je u američkim zračnim lukama, iako su posjedovali važeće vize.

Odluka sutkinje je tek privremena suspenzija predsjedničke uredbe, a novo ročište o trajnom opozivu uredbe zakazano je za veljaču.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu o zabrani ulaska u SAD izbjeglicama i osobama iz sedam muslimanskih zemalja, bez obzira na to imaju li važeće papire ili ne. Zabrana će trajati 90 dana, a odnosi se na državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

“To nije zabrana za muslimane. Potpuno smo pripremljeni, sve se odvija vrlo lijepo. Vidite u zračnim lukama, vidite posvuda”, kazao je u subotu Trump.

Komentiraj