Sumnjiva pozadina pravosudne reforme: Plaća li Vlada milijune kuna za tehnologiju koju je već nabavila prije četiri godine?

Nacional je od Ministarstva pravosuđa dobio potvrdu da se u sklopu pravosudne reforme planira nabaviti nova tehnologija za tonsko snimanje sudskih rasprava, a za koju će biti izdvojeno 73 milijuna kuna. U samoj nabavi ove tehnologije ne bi bilo ništa sporno da isto Ministarstvo nije prije samo četiri godine nabavilo vrlo sličnu tehnologiju vrijednu oko 33,5 milijuna kuna, za koju se i tada tvrdilo da je preplaćena, a Nacionalovi izvori dobro upućeni u rad sudaca na hrvatskim sudovima tvrde da se danas gotovo uopće ne koristi u njihovu radu. Iz Ministarstva pravosuđa pak tvrde da uređaje koji pretvaraju govor u tekst koriste hrvatski suci, Državno odvjetništvo i samo Ministarstvo pravosuđa te da se nabava nove tehnologije u sklopu novih izmjena i dopuna zakona ni u kojem slučaju ne može dovesti u vezu s tehnologijom nabavljenom prije četiri godine, jer je riječ o tehnologijama koje služe za dvije potpuno različite stvari.

Međutim, iako iz Ministarstva pravosuđa tvrde da će nova tehnologija služiti za snimanje rasprava i da neće iz upotrebe istisnuti uređaje za pretvaranje govora u tekst, Nacionalovi izvori upozoravaju da se to teško i može dogoditi jer te uređaje gotovo nitko ionako ne koristi te da je nabava tih uređaja prije četiri godine bila još samo jedna u nizu dubioznih nabava otkako je predsjednik Vlade postao Andrej Plenković. Isti izvori upozoravaju da bi se slična stvar mogla dogoditi i s novim uređajima te da bi 73 milijuna kuna, koliko Ministarstvo pravosuđa planira na njih potrošiti, moglo biti bačeno u vjetar jer hrvatski suci jednostavno nisu osposobljeni za korištenje novih tehnologija.

Naime, tvrdi se da se nabavljeni uređaji za pretvaranje govora u tekst jednostavno ne koriste dovoljno, i to upravo zato što suci nisu osposobljeni da ih koriste iako je prilikom nabave bilo rečeno da će svi suci proći tečajeve kako bi se upoznali s radom novih uređaja. Izvori iz pravosudnog sustava za Nacional su rekli da su imali velika očekivanja od uređaja nabavljenih prije četiri godine, ali su se oni pokazali potpuno neučinkovitima te ih je u posljednje četiri godine pokušalo koristiti tek deset posto hrvatskih sudaca, dok ostali nisu čak ni pokušali.

Cijeli tekst o skupoj pravosudnoj reformi pročitajte u novom broju Nacionala.

 

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]