Sumnja se da su za nesreću s konjem krivi alkohol i brza vožnja

Autor:

 Hrvoje Jelavic/PIXSELL

DIREKTORICA PREDIZBORNE KAMPANJE HDZ-a i kninska gradonačelnica mogla bi se naći u problemima ako se pokaže da nije govorila istinu rekavši da je šibensko-kninski dožupan bio trijezan kad je službenim autom udario konja kod Livna

Tri posve neovisna izvora ispričala su Nacionalu da bi se Josipa Rimac, direktorica predizborne kampanje HDZ-a, saborska zastupnica i gradonačelnica Knina, s još nekim svojim kolegama uskoro mogla naći u problemu koji bi mogao ugroziti njezinu reputaciju, pokaže li se da su u pravu pripadnici bosanske policije koji su nedavno zatražili da se istraže okolnosti jedne prometne nezgode koja se dogodila u okolici Livna. Ti izvori tvrde da je ona nedavno javno iznijela neistinu i sudjelovala u zataškavanju kaznenog djela komu je neposredno svjedočila.

Isti izvori tvrde da bi se uz Josipu Rimac, u identičnom problemu mogao naći i Tomislav Vrdoljak, voditelj izbornog stožera HDZ-a i dožupan u Šibensko-kninskoj županiji. Prema tvrdnjama spomenutih izvora, Josipa Rimac i Tomislav Vrdoljak sudjelovali su u zataškavanju prometne nezgode koja se koncem srpnja dogodila u okolici Livna. Ako su te tvrdnje točne, u sličnom problemu naći će se i ostale osobe koje su s njima bile u spornom vozilu u trenutku nezgode, odnosno, u petak, 24. srpnja 2015., u 21.15 sati na magistralnoj cesti između Šuice i Livna.

NA PRIJEVOJU BOROVA GLAVA SLUŽBENO VOZILO MARKE PASSAT udarilo je u divljeg konja i slomilo mu nogu, nakon čega je životinja morala biti usmrćena. Vijest o toj prometnoj nezgodi u medije je dospjela nekoliko dana nakon tog događaja. Ubijena životinja pripadala je krdu divljih konja koje više od 40 godina obitava na predjelu visoravni Krug na području od 140 četvornih kilometara; jedno je od najvećih u Europi i nikada ne napušta to područje. Kako se broj životinja zbog krivolova i ostalih razloga počeo smanjivati, općina Livno proglasila je te konje zaštićenom vrstom. Godišnje se dogodi nekoliko sličnih prometnih nesreća.

Do spomenutog incidenta došlo je prilikom povratka HDZ-ovih dužnosnika sa stranačke klauzure iz Viteza. Prema javno dostupnim izvještajima o tom događaju, u društvu kninske gradonačelnice i dožupana Vrdoljaka u vozilu su bili i zamjenici gradonačelnice Nikola Blažević i Slaven Ivić. Prema pisanju više različitih medija, nakon očevida svi su napustili mjesto nesreće i nisu zatražili liječničku pomoć, iako su svi bili pomalo natučeni. Za šibenski portal Tris Josipa Rimac izjavila je da ne poznaje to područje, ali da je to bilo negdje u okolici Livna, kada su automobilom naletjeli na krdo divljih konja. Korištenje službenog vozila za odlazak na stranačku klauzuru Josipa Rimac prigodno je pokušala opravdati tvrdeći da su u susjednoj državi imali niz poslova koji su morali biti obavljeni u ime grada Knina. “Bili smo u obilasku kninskih gradova prijatelja u BiH, kamo smo odnijeli pozivnice i dogovarali detalje oko proslave 20. obljetnice Oluje. Primjerice, u suradnji s Tomislavgradom radimo monografiju o hrvatskim kraljevskim gradovima. Do proslave je bilo ostalo jako malo vremena i imali smo jako, jako puno posla”, pokušavala je diskutabilno korištenje službenog vozila za odlazak na put u inozemstvo opravdati Josipa Rimac.

ONA JE POTOM ŠIBENSKOM PORTALU izjavila i sljedeće: “Vozač je cijeloga dana pio samo kavu i vodu, nije brzo vozio, ali bio je mrak i konji su skočili pred nas. Hvala Gospi da smo svi živi i zdravi.”

Više izvora tvrdi da Josipa Rimac nije govorila istinu kada je tvrdila da je vozač cijeloga dana pio samo kavu i vodu te da nije brzo vozio. Bosanski policijski izvori tvrde da je očevid nakon prometne nezgode obavio djelatnik livanjske policijske postaje, prometni policajac A. G. (identitet poznat redakciji Nacionala). On je o svemu odmah obavijestio načelnika livanjske policijske postaje. Tvrdi se da je A. G. zatražio od Tomislava Vrdoljaka da napravi alko-test te da je taj test bio pozitivan. Prema tvrdnjama bosanskih policijskih izvora, Vrdoljak je imao više od jednog promila alkohola u krvi, dok je oštećenje na vozilu sugeriralo da je vozio neprilagođenom brzinom na području gdje se zbog divljih konja trebalo voziti s nužnim oprezom.

BOSANSKI POLICIJSKI IZVORI TVRDE da su se sudionici te prometne nezgode potom odvezli u obližnji ugostiteljski objekt u vlasništvu Slavena Petričevića te su ondje čekali dok se u livanjskoj policijskoj postaji izrađivalo izvješće o događaju. Tvrdi se da je zapisnik Vrdoljaku na potpis donio zapovjednik livanjske policijske postaje te da ga je Vrdoljak oko 23 sata iste večeri i potpisao. Ako su te tvrdnje točne, Vrdoljak je zapravo potpisao izvješće u kojem se navodi da je prometnu nezgodu skrivio vozeći u alkoholiziranom stanju. Bosanski policijski izvori tvrde da se potom u cijeli slučaj upleo jedan visoki dužnosnik HDZ-a iz Hrvatske te da je kontaktirao Darinka Mihaljevića, ministra MUP-a Herceg-bosanske županije. Mihaljevića je na tu funkciju nominirao lokalni HDZ. Bosanski policijski izvori tvrde da je Mihaljević potom preko šefa livanjske policijske postaje napravio pritisak na prometnog policajca koji je sastavio sporni zapisnik da ga korigira i napravi novu verziju. Prema tvrdnjama istih izvora, u novoj verziji konstatira se da Vrdoljak nije bio pod utjecajem alkohola, da je vozio dopuštenom brzinom, ali i da je uređaj za alko-testiranje već jednom ranije bio korišten te da je tom prilikom ostao s pozitivnim rezultatom na alkohol. Tvrdi se da se prometnom policajcu koji je radio uviđaj u tom slučaju nudilo lakše napredovanje u karijeri ako pristane surađivati u ovom slučaju i korigirati zapisnik. Isti izvori tvrde da su se pojavile i različite verzije službenih priopćenja lokalne policije o tom događaju. Tvrdi se da se u jednoj od verzija službenog policijskog priopćenja, čiji je autor lokalni policijski glasnogovornik Ivica Vrdoljak, isprva tvrdilo da je vozilom u trenutku prometne nesreće upravljao službeni vozač, da bi se to potom korigiralo i napisalo da je vozilom upravljao Tomislav Vrdoljak.

Bosanski policijski izvori tvrde da se službeni policijski zapisnik o tom slučaju još uvijek nalazi zaključan u sefu šefa livanjske policijske postaje te da još uvijek nije proslijeđen sucu za prekršaje, s objašnjenjem da se čekaju još neki zapisnici kako bi se sve to skupno poslalo na prekršajni sud. Nacional je od livanjske policije zatražio službeno očitovanje o tom slučaju. Lokalni policijski glasnogovornik Ivica Vrdoljak prvo je usmeno, a potom i porukom elektroničke pošte poslane s adrese [email protected], poslao Nacionalu priopćenje u kojem se navodi da je Tomislav Vrdoljak vozilom upravljao trijezan te da je to vidljivo iz zapisnika o očevidu prometne nezgode.

UPUĆENI LOKALNI IZVORI TVRDE da se radi o zataškavanju te da je upitno i tko je sve doista bio u tom automobilu u trenutku nezgode. Isti izvori tvrde da se u automobilu nalazila i A. Č., prijateljica Josipe Rimac iz djetinjstva, inače podrijetlom iz njezina rodnog Lukara. Lokalni izvori tvrde da je Tomislav Vrdoljak noć prije puta u Livno, u sitne sate bio viđen u lokalnoj kninskoj gostionici Tri lovca. Prema tvrdnjama nekih lokalnih izvora, Tomislav Vrdoljak poslije sporne prometne nezgode posudio je automobil marke Škoda s kojim je Josipu Rimac odvezao u Knin te se iste večeri s tim automobilom ponovo vratio prema Livnu, gdje je po njega svojim osobnim automobilom na koncu otišao J. B. (identitet poznat redakciji Nacionala). Ako su sve te tvrdnje točne, ispada da je Vrdoljak gotovo veći dio sporne noći upravljao raznim automobilima pod utjecajem alkohola. Međutim, upravo tvrdnje da je cijelu noć razvozio sudionike te prometne nezgode, mogu ići u prilog zasad službenoj verziji događaja, po kojoj Tomislav Vrdoljak sporne noći zapravo nije bio pod utjecajem alkohola. Bosanski policijski izvori koji tvrde da se u tom slučaju zataškava da je Tomislav Vrdoljak vozio pod utjecajem alkohola, zatražili su da neposredno nadređeni istraže taj slučaj. Neovisni policijski izvori tvrde da bi jednostavno poligrafsko testiranje moglo brzo dati pouzdan odgovor je li u tom slučaju bilo zataškavanja, ili su Josipa Rimac i suradnici na meti podmetanja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)